Избори 2024

Водещи новини

Показват българските традиции и изкуство на забраждането в уникална изложба

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Показват българските традиции и изкуство на забраждането в уникална изложба

Регионална занаятчийска камара – Пловдив кани жителите и гостите на града на едно уникално събитие, което ще ги отведе на пътешествие през времето, показвайки богатството на българските традиции и изкуство на забраждането.

Изложбата „Занаятите – наследство и бъдеще“ се открива на 19 април 2023г. от 18.00 часа в Дома на културата „Борис Христов“. В демонстрациите на забраждането ще участват и красивите танцьорки от Фолклорен ансамбъл “Тракия”.

Фотоизложбата представя богатата история и значението на забрадките и техните уникални символи. Забрадките са важна част от българската култура и традиции и ни дават представа за уменията на майсторите, които са работили по изработката им. Куратор на изложбата е майстор Стоян Маринов Стоянов.

Традициите и красотата на забраждането и съхранените до днес автентични аксесоари от различните етнографски региони, оживяват във фотографски образ, благодарение и на очарователните момичета от  ФА „Тракия“ – Пловдив. Регионална занаятчийска камара – Пловдив благодари на екипа на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в България, за безценната подкрепа за създаването и представянето на фотоизложбата и съпътстващия я двуезичен каталог.

„Стоян е енциклопедия, когато стане въпрос за тънкостите на изработката на традиционни костюми и накитите от мъниста. Той владее общо пет занаята. Изкуството на художествени тъкани, везбата и художественото плетиво са негово призвание от петнадесетгодишен. През последните години е събрал над 800 експоната и е проучил историята на забраждането на територията на България и етнографските райони, в които оживее и днес българската диаспора.“, разказва майстор Елена Драмова, която дели едно ателие с майстор Стоян Маринов Стоянов и бе до него на снимачната площадка.

Очаквайте вълнуващия разказ за забраждането, сътворен от майстор Стоян Стоянов и талантливия екип на фотостудио „Тотем“. Входът е свободен!

Проектът „Занаятите – наследство и бъдеще“ на РЗК – Пловдив се финансира по програма „Възстановяване и развитие на частните културни организации“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив