Показват 117 акварелни платна на големия български художник Васил Чакъров

117 акварелни платна на големия български художник Васил Чакъров (1934 – 2018) ще бъдат показани в изложбата „Тиха земя“ в галерия „Капана“ на Градската художествена галерия в Пловдив от 28 април до 28 май 2023. Официалното откриване е на 28 април, петък, от 18.00 часа в галерия „Капана“ на ул. Райко Даскалов“ 29. Картини на художника ще бъдат изложени и в градската галерия в Стара Загора, там изложбата ще продължи от 24 април до 26 май. Двете изложби са част от голям проект на известната изкуствоведка Ружа Маринска, която ни напусна в края на 2022 година. За Васил Чакъров Ружа Маринска пише: „Акварелът, на който се е посветил Васил Чакъров, е също един избор , съответстващ на характера. Труден избор. В тази техника – синоним на лекота и волно вдъхновение, Васил Чакъров гради, а преди това мисли, с напрежение едва ли не всеки разлив на петното. Акварелите му не приличат на ничии други. В тях има картинна плътност и особена сериозност“. Васил Чакъров е роден на 30 април 1934 в Багренци, Кюстендилско. По-голямата част от живота му минава в Самоков. Рисува акварели, маслена живопис, прави графики и карикатури. Носител е на Националната награда „Захарий Зограф“ за 2008 (споделена с Магда […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Показват 117 акварелни платна на големия български художник Васил Чакъров

117 акварелни платна на големия български художник Васил Чакъров (1934 – 2018) ще бъдат показани в изложбата „Тиха земя“ в галерия „Капана“ на Градската художествена галерия в Пловдив от 28 април до 28 май 2023.

Официалното откриване е на 28 април, петък, от 18.00 часа в галерия „Капана“ на ул. Райко Даскалов“ 29.

Картини на художника ще бъдат изложени и в градската галерия в Стара Загора, там изложбата ще продължи от 24 април до 26 май. Двете изложби са част от голям проект на известната изкуствоведка Ружа Маринска, която ни напусна в края на 2022 година.

За Васил Чакъров Ружа Маринска пише:

„Акварелът, на който се е посветил Васил Чакъров, е също един избор , съответстващ на характера. Труден избор. В тази техника – синоним на лекота и волно вдъхновение, Васил Чакъров гради, а преди това мисли, с напрежение едва ли не всеки разлив на петното. Акварелите му не приличат на ничии други. В тях има картинна плътност и особена сериозност“.

Васил Чакъров е роден на 30 април 1934 в Багренци, Кюстендилско. По-голямата част от живота му минава в Самоков. Рисува акварели, маслена живопис, прави графики и карикатури. Носител е на Националната награда „Захарий Зограф“ за 2008 (споделена с Магда Абазова). Има изложби в Софийска градска художествена галерия, в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в София, в галерия „Лоран“ в София“, множество галерии в София, в Самоков, Кюстендил, в галерия „Ромфея“ – Пловдив, Сливен, Благоевград.

Негови картини са в сбирки в Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и други страни в Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини