Избори 2024

Водещи новини

Пловдивският университет домакинства кръгла маса на тема Българистиката днес в Гърция

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

„Българистиката днес в Гърция – академични центрове, изследователски полета, образователни програми“ е темата на кръгла маса, която се открива днес в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Събитието е част от работната програма на екипа на университета с ръководител проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева, който е интегрална част от академичния консорциум, изпълняващ националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, финансирана от МОН.

Участници в кръглата маса ще бъдат преподаватели от трите университета в Гърция, в които се изучава български език, литература и култура: Христина Марку (Тракийски университет „Демокрит“), Стефания Филипова-Мердзимеки (Университет на Македония, Солун) и Генчо Банев (Атински национален и Каподистриев университет). От българска страна, за смисъла, съдържанието и визията на програмата ще говори и директорът на Института за литература при БАН доц. д-р Елка Трайкова, както и представители на ръководството на Филологическия факултет и университета.

Целите на научния форум са да бъдат обсъдени локалните модели на университетската  българистика днес в Гърция; да се стимулира интересът към изучаването на езика, литературата и културата ни; да се насърчат научните изследвания по българистика; да се осъществи обмен на практики и затвърждаване на сътрудничеството в рамките на колегиума от България и чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив