Избори 2024

Водещи новини

Пловдивският художник Кристина Калчева откри дебютната си самостоятелна изложба „Вярвам в чудеса“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Кристина Калчева - изложба - Вярвам в чудеса
Снимка: община Пловдив

Пловдивският художник Кристина Калчева откри дебютната си самостоятелна изложба „Вярвам в чудеса“ в пространството на Art Club N’Joy Plovdiv. Изложбата е част от поредицата, посветена на местни художници – „Ръцете ми говорят“ – визуална инициатива от общия културен проект „Искам нещо да ти разкажа“ на Сдружение „Кей – Търн“, финансиран от Национален Фонд Култура.

Експозицията „Вярвам в чудеса“ събира в себе си различни жанрове – пейзажи, натюрморт, пасторални фигурални композиции, обединени от женското начало, което носи нежност, ефирност и красота.

„Обичам да работя с акварел и маслени бои, но нямам строг жанр, който следвам. Всичко зависи от това какво ме вдъхновява и какво искам да претворя на платното в конкретния момент. Днес може да рисувам цветя, утре пейзаж и т.н. Обединяващата нотка е подборът на цветовете. Бих желала, когато човек гледа картините, да му доставят радост. В моето творчество няма страдание, няма мрак, по-скоро претворявам красотата през собствената си призма“, споделя Кристина.

Макар да казва, че не е професионален художник, тя рисува от дете. Подготвяла се е при изявените художници Иван Поповски и Минчо Панайотов. Завършва Лесотехническия университет, специалност „Интериорен дизайн за мебели“, развива се и в графиката. Участвала е в две общи пътуващи изложби от инициативата „Картина за мнозина“.

Куратор на „Вярвам в чудеса“ е художникът, сценограф, дългогодишен директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство Емилия Арабаджиева.

„Усещането в изложбата е за една женска нежност и ведрина, което на мен ми харесва. Драмите ни заобикалят от всички посоки и смятам, че изкуството трябва да помага за повдигането на самочувствието, за отварянето на човешката душа. Подобни клубни места са подходящи за изложби, защото там, където има хора, би трябвало да има нещо красиво, нещо добро, което да възпитава усещане към изкуството. Много хора не влизат в изложбените зали, затова тенденцията напоследък е и по-отдалечените от Центъра квартали да се наситят с изкуство и то в по-нетрадиционни пространства“, коментира Емилия Арабаджиева.

Изложбата ще остане в клуба в продължение на месец, след което ще отстъпи място на друг местен автор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив