Избори 2024

Водещи новини

Пловдивски пенсионери пяха и танцуваха на фестивала Изкуство без граници и възраст

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пловдивски пенсионери пяха и танцуваха на фестивала Изкуство без граници и възраст

В Международния ден на възрастните хора, Световния ден на музиката и литературата в парк „Лаута“ се проведе заключителния етап на фестивала „Изкуство без граници и възраст“. Стотици пенсионери и хора с увреждания се включиха в концертната програма с песни, танци и поезия.

Специално за празника, поздравления към възрастните хора поднесоха малките таланти от „Арт Войс център“ с ръководител Руми Иванова и танцьорите от клуб „Антерия“. Многобройната публика бурно аплодира музикалните и танцовите изпълнения на членовете от пенсионерските клубове в Пловдив и Съюза на слепите. Кулминацията в концерта бяха изпълненията на двама обичани пловдивчани – цигуларят маестро Мичо Димитров и обичаният певец на няколко поколения – Христо Кидиков, които изправиха на крака публиката.

През септември беше показана и изложба на фотографии, картини и изделия от приложни изкуства, изработени от пенсионери от всички райони на Пловдив. Те демонстрираха своите творби, създадени по време на творческите работилници, в които в продължение  на 6 месеца, заедно с професионални фотографи и художници придобиха умения в областта изобразителното изкуство, литературата, музиката и фотографията. Пенсионерите имаха възможността да бъдат ученици на известния художник Аспарух Сърбов – Пуха, който им показа специфични техники в живописта и пластиката. Курсистите получиха умения и в областта на танците, музиката, литературата, приложното изкуство. Всички те с огромно желание се подготвиха за фестивала, а публиката ги възнагради с бурни овации и дълбок поклон заради енергията и желанието за творчество на хората 60+.

Инициативите 60+ се реализират от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив