Избори 2024

Водещи новини

Пловдивска област е на първо място по усвояване на евро средства в Южен централен район

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пари - заплата

Общият брой на подписаните договори за финансиране в област Пловдив е 4 647, на стойност над 1 млд. 183 млн. лв. Близо 70% от тези средства са получени като безвъзмездна финансова помощ. Това са над 901 млн. лв., предоставени на публичните институции и частния сектор (бизнес и неправителствени организации) за реализиране на проекти по Оперативните програми, Програмата за морско дело и рибарство и Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи Нели Караджова, управител на Областен информационен център – Пловдив.

Това нарежда област Пловдив на първо място по усвояване на евро средства спрямо останалите области в Южен централен район за периода от 2014-а година досега.

И в Пловдив, както и в много други области в страната, програмният период 2014-2020 г. се отличава с голямата активност на бизнеса.

Най-много бенефициенти и сключени договори има по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, съответно с най-голям размер на отпуснати средства. Инвестициите в бизнес инициативите са на стойност от близо 440 млн.лв., като 300 млн.лв. от тях са безвъзмездна помощ. Средствата са в подкрепа на предприятия за подобряване на производствения им капацитет, повишаване на енергийната и ресурсна ефективност, въвеждане на иновации, както и за преодоляване на икономическите последствия от пандемията.

На второ място по предоставени финансови средства се нарежда Оперативна програма „Околна среда“, по която в областта са одобрени едва 20 проекта, но са изплатени сериозени финансови ресурси в размер на над 248 млн. лв., от които близо 200 млн.лв. са БФП.

На предни позиции са и усвоените средства от Програмата за развитие на селските райони, където в областта са одобрени 801 проекта и са подписани договори на обща стойност за над 203 млн.лв.

По Оперативна програма „Региони в растеж“ са подписани договори за изпълнение на 29 европроекта на територията на общините Пловдив, Асеновград, Карлово, Първомай и Хисаря. Те са на обща стойност около 143,5 млн. лв. като от тях почти всички средства са БФП и има изключително малко съфинансиране от страна на бенефициентите.

Изключително голяма е активността във всички 18 общини в област Пловдив по Оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“, „Развитие на човешките ресурси“, „Храни“ и Програмата за развитие на селските райони, където има реализирани проекти във всяка една община в областта.

Най-много и като брой и като стойност са проектите в община Пловдив на стойност близо 580 млн. лв. (462 млн. лв. от тях БФП)

Най-малко средства са усвоени от община Лъки – близо 4,3 млн.лв. , но тя не е на последно място и по показател за получени средства на глава от населението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив