Избори 2024

Водещи новини

Пловдивчани излязоха на протест срещу застрояването на 81 дка до Гребната база

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Снимка: Искра Койчева / Дарик

Над 100 пловдивчани се събраха пред областната управа, за да призоват областния управител да върне решението на ОбС на града за застрояването на 81 дка до Гребната база. Гражданите заявиха, че инициативата за защита на парка е отворена към всеки и дадоха заявка протестите и акциите тепърва да предстоят.

Представители на гражданите се срещнаха с областния управител. Те го призоваха да слезе и да се срещне с протестиращите, но след отказа му проведоха среща с него пред медиите. На срещата изтъкнаха законовите основания, които са описали и в официално входирана жалба, които могат да бъдат причината за връщане на ОУП.

Членовете на Инициативния комитет изтъкнаха, че предвид многото правни аргументи, на които областния управител може да стъпи, зависи от неговата воля дали да защити обществения интерес на пловдивчани или да се застъпи за частния интерес.

Областният управител Ангел Стоев каза, че решението му ще бъде съобразено със становището на правния му екип, което тепърва се изготвя и за което има двуседмичен срок.

Междувременно от гражданската инициатива обявиха, че предстои голям общоградски протест другата седмица, както и акции за информиране на пловдивчани за скандала с промяната на статута на парка и за гласуването на групите в общинския съвет за този така важен за зелената система на Пловдив казус.

Припомням, че на 24 ноември, въпреки протеста на десетки пловдивчани,  местният парламент реши да гласува и приеме новия Общ устройствен план на Пловдив, който позволява частично застрояване на терена зад Братската могила с жилищни сгради на по 3 етажа. Протестиращите са категорични, че имотът не се поддържа от години от Община Пловдив и се представя като неусвоена зеленина, обясни в ефира на Обзорната програма на Дарик радио един от организаторите на протеста Павел Начев.

Въпросният терен, където преди години имаше идея  да се изгради пловдивският Дисниленд, беше апортиран преди 20 години и след сделката премина в частни ръце. Общата площ на терена е 131 дка, като предвидените за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца ОбС откупи от собственика чрез заменка срещу 7 апетитни имота в града.

Във фейсбук набира последователи и петиция срещу застрояването на Гребната база.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив