Избори 2024

Водещи новини

Откриват изложбата Деца и курсисти с Тони Пранджева в Дома на културата

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Откриват изложбата Деца и курсисти с Тони Пранджева в Дома на културата

Днес – 24 юли, в 18.30ч. в ДК „Борис Христов“ ще бъде открита изложба – „Деца и курсисти с Тони Пранджева“.  Изложбата ще открие заместник-кметът  по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„Всеки мой творчески порив започва с най-съкровеното и съществено за човека чувство – любовта. Тя ни дава полет и стимул за градеж, за доброта и човечност. Да творя с любов е „подправката“ в моите произведения .” – е споделяла авторката неведнъж.

Тони Пранджева живее и твори в Пловдив. Завършва Националното училище по приложни изкуства в Троян, а след това – Колеж по дизайн в София. Член е на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Участвала е в редица колективни изложби. Първата ѝ самостоятелна изложба бе през 2019 г. април, в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив, както и в Балабанова къща в Старинен Пловдив – същата година.

През 2021 г. пловдивският творец откри самостоятелна изложба във Виена в арт пространството на Българския културен институт в австрийската столица – „Дом Витгенщайн“.

В експозицията бяха включени 24 произведения – художествена керамика, акварел и масло, които Тони Пранджева е обединила с поетичното заглавие „Лирика на цветовете”.

Тони Пранджева е част от „Авторите от Капана – квартал на творческите индустрии“, както и занаятчия-обучителите на емблематичната „Улица на занаятите“ на Регионална занаятчийска камара. Тя е и един от участниците в проекта „Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив“ на отдел „Култура, археология и културно наследство” на община Пловдив в партньорство с Регионална занаятчийска камара, финансиран от Министерство на културата. Заедно с още 19 майстори – занаятчии, 100 деца на месец имаха възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти.

Тони Пранджева е ваятелката на керамика, която талантливо я превръща във въздействащи пана и предмети за дома. Творбите ѝ са пълни с багри и позитивна енергия, със слънчеви искри и хоризонти, които гостоприемно подканят зрителя към пътешествие в цветните настроения на един даровит творец. За Тони няма непознати материали. Тя твори както в керамика, така и акварел и масло, графика и рисуване върху текстил.

„Насладете се на цветовете на най-топлия материал- глината. В съвместната изложба на деца и възрастни, които присъстваха в класа по художествена керамика на Улица на занаятите в Стария Пловдив ще видите творбите на хора от различните възрастови групи. Заповядайте! Ще бъде интересно!“, сподели Тони Пранджева часове преди откриването.

Изложбата ще продължи до 30 август.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив