Избори 2024

Водещи новини

Откриха изложба, посветена на „Къща Куюмджиоглу – 175 години история“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Етнографски музей - Къща Куюмджиоглу
Снимка: Община Пловдив

Миналата вечер в Регионален етнографски музей – Пловдив се състоя откриване на изложбата „Къща Куюмджиоглу – 175 години история“, посветена на бележитата годишнина от построяването на най-красивата и представителна къща в Стария град на Пловдив. Събитието е част от програмата на „Празници на Стария град“ – „Врати във времето“, а изложбата разказва в пана, оформени с любопитни и интересни текстове и снимки, историята на рода Куюмджиоглу, построяването на къщата, перипетиите и стихиите, на които е устояла, зараждането на идеята за етнографски музей в Пловдив и нейното реализиране, до ден днешен.

Изложбата откриха доц. Ангел Янков – директор на музея и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив.

Тази 175 годишна история, разказана по увлекателен начин, е нагледен пример за това как се опазва, стопанисва, експонира и управлява културно-историческото наследство. Много служебни поводи съм имал и като заместник-кмет, и преди това, да посещавам Куюмджиевата къща, но никога няма да забравя възхищението и удивлението в погледите на участниците в 12-ата Среща на президентите на страните от групата „Арайолуш“ през 2017. Най-важното обаче е, че нейната история ще продължи да бъде разказвана, а нейното бъдеще – доразвивано. И това се случва с надграждането на нещо ново, както беше откриването на хамама в двора на къща Куюмджиоглу, който беше разкрит при фасадната реставрация на сградата през 2017, новата база 2 на музея. Те със сигурност ще разказват още, и още истории, а община Пловдив ще продължи да подкрепя работата на музея“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Доц. Ангел Янков обърна специално внимание на някои от фактите от историята на Къща Куюмджиоглу. Векове наред, та чак до Освобождението, големите пловдивски православни родове считат Трихълмието, или триъгълника между Джамбаз, Небет и Таксим тепе за най-престижно място за живеене. Куюмджиевият род не прави изключение. Началото е поставено от Константин, който заедно със синовете си идва в Пловдив от Кърк клисе (Лозенград). Той е бил майстор куюмджия (златар). Един от правнуците му е Аргир Куюмджиоглу – собственикът на Куюмджиевата къща, благодарение на когото днес се наслаждаваме на величието на къщата, в която е поместен Етнографския музей. Построена е през далечната 1847 г. от майстор Хаджи Георги Станчовски от родопското село Косово. Тя е типичен представител на пловдивската симетрична възрожденска къща, а специалистите я определят като връх на бароковата архитектура у нас. Със своите дърворезбовани тавани, множество прозорци, уникална трикобилична форма, тази сграда спира дъха на всеки, който я е зърнал, вече почти два века. На арх. Христо Пеев принадлежи сравнението: „Къщата на Аргир Куюмджиоглу (сега Етнографски музей) е интересна сграда, която като разперила криле голяма птица е кацнала върху старите зидове на градската крепостна стена.“

Изложбата е част и от събитията, свързани с инициативата „Европейски дни на наследството“.

„Къща Куюмджиоглу – 175 години история“ може да бъде разгледана до 31 октомври 2022 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив