Избори 2024

Водещи новини

От снощи на Лапидариума в Стария град блестят светлините на живото коледно дърво

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
От снощи на Лапидариума в Стария град блестят светлините на живото коледно дърво

От снощи на Лапидариума в Стария град блестят светлините на живото коледно дърво. С ритуалното им запалване се дава началото на традиционните празници „Светлина и надежда в Стария град“, символизиращи вярата, добротата, надеждата и толерантността.

За десета поредна година, Общински институт „Старинен Пловдив“ събра своите приятели, партньори, жители и гости на града, сред които бяха заместник-кметът Пламен Панов, ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ проф. Тони Шекерджиева – Новак, представители на етническите общности в Пловдив: Алекс Леви от еврейската, Ахмед Пехливан от турската, д-р Ахавни Кеворкян от арменската и Кочо Иванов от ромската общност.

Към празника се присъедини и голяма група туристи от Индонезия, водени лично от Н.Пр Посланика на държавата в България. Музикалните домакини на вечерта – талантливите ученици от Формация за автентичен фолклор „Куклици“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив, донесоха много радост с изпълненията си, които започнаха след като приключи обратното броене и светлините на коледното дърво осветиха историческото място.

„Преди 10 години с тогавашния директор на ОИ „Старинен Пловдив“ г-жа Амелия Гешева, засадихме това коледно дърво, което тогава беше не по-високо от 60 см. И ето, сега то расте, продъжава да е живо, а традицията да палим светлините заедно е все така жива вече 10 години! Надявам се, че ще продължи. Щастлива съм, че сме заедно!“, каза на откриването на празника директорът на института доц. д-р Елена Кантарева – Дечева.

„За първи път съм част от тази традиция, която дава начало на празниците „Светлина и надежда в Стария град“. Вярвам, че думата „надежда“ в слогана на празника има много голям смисъл – точно тук в Стария град. Историята на нашия град е започнала някъде около Небет тепе. Тук на хълма и в подножието му са се намирали домовете на различните етноси – арменци, турци, роми и други. След толкова много години, ние продължаваме да сме на това място, и да сме заедно. Пожеланието ми за идващата 2023 година е да сме здрави, да сме все така заедно, да се подкрепяме, да се уважаваме както досега, а Пловдив да продължава да бъде пример за град на толерантността и устойчивото развитие“, каза заместник – кметът Пламен Панов.

„Не знам дали разбирате колко се вълнувам! Вече 10 години идвам тук, за да направим една магия. Магията е вътре в нас, но е хубаво да я раздаваме! Нека да се радваме и да се усмихваме и в Пловдив да живеят щастливи и усмихнати хора. Благодаря на пазителите на Стария град – ОИ Старинен Пловдив. Благодаря, че пазите искрицата!“, сподели своето  вълнение и д-р Ахавни Кеворкян.

Празниците продължават и през следващите дни. На 05.12.2022 г. (понеделник), в 17:30 ч., пл. „Римски стадион” ще има откриване на документална изложба „Вратите на вярата”, посветена на религиозните храмове в Пловдив и региона. На 08.12.2022 г. (четвъртък), в 18:00 ч. в Балабанова къща е откриването на изложба Christmas Treasure/„Коледно съкровище“, която представя чешка стъклена коледна украса, съвместно с Чешкия център в София. На 10 и 11.12.2022 г. (събота и неделя), в 11:00 ч. в Къщата на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев ще има Арт работилница „Създай сам Коледа” – изработване на коледни играчки и украси за елхата в къщата на д-р Стоян Чомаков. Ментор е Валя Ангелова от Общински институт „Старинен Пловдив”. Начална възраст: 6 години, продължителност – до изчерпване на материалите . На 15.12.2022 г. (четвъртък), в 17:00 ч. в Къщата на Верен Стамболян ще се открие Традиционна коледна изложба на студенти от факултет „Изобразителни изкуства” към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамaндиев”- Пловдив. На 16.12.2022 г. (петък), в 18:00 ч. в Малка базилика е Коледния концерт на Академичен смесен хор „Гаудеамус“ към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. На 17 и 18.12. 2022 г. (събота и неделя), в 11:00 ч.в  Балабанова къща – пруст ще има Арт работилница „Магията на стъклото” – изработване на стъклени коледни играчки и украса за елха с ментор: майстор Иван Станев, създател на първото в България „Стъклодувно ателие”. Начална възраст: 6 години, продължителност: до 15:00 ч. На 17.12.2022 г. (събота), в 16:00 часа, в Балабанова къща е Концерта на талантите от къща за музикални вълшебства „Дивизи” с класически музикални произведения, коледни песни и изненади. На 19.12.2022 г. (понеделник) в 17:30 часа, в Епископската базилика на Филипопол е представянето на документалния филм за легендарната тенисистка Цвети Пиронкова  „Цвети – пътят към една мечта”, режисьор Боряна Петрова, продуцент арх. Теофана Михова. Финалът е на 22.12. 2022 г. (четвъртък), в 18:00 ч. в Епископската базилика на Филипопол, когато ще чуем Коледен концерт на девическа хорова формация „Евмолпея“. Всички събития са с вход свободен.

Общински институт „Старинен Пловдив“ предоставя на всички желаещи възможност да си направят и празнични фотосесии сред коледните пейки в Къщата на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев, Балабанова къща и къща Хиндлиян (в рамките на работното време на обектите).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив