Избори 2024

Водещи новини

18 април – Ден на отворените врати в Епископската базилика на Филипопол

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Епископска базилика на Филипопол

На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. Денят се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е изключително отговорна роля.

В Международния ден за опазване на паметниците на културата – 18 април, Епископската базилика на Филипопол отбелязва втората годишнина от своето официално откриване.

Мозайките на Епископската базилика са много повече от красиви изображения. Зад всяка птица, розета, меандър стоят артистично майсторство, часове работа и години опит. Мозайките са правени по техниката opus tessellatum. При нея малки камъчета с различен цвят се подреждат в изображение върху подложка от хоросан. Работата е бавна – за един ден майстор можел да нареди сектор с площ около 0,5 кв.м. За мозайките на Епископската базилика са използвани камъчета в бяло, черно, жълто, охра, червено, няколко нюанса синьо, зелено. Някои от тях, като зеленото, са от полускъпоценни камъни, добивани от Родопите. Мозайките на Епископската базилика – както и останалите от Филипопол през IV-VI в., са в стилистиката, присъща на Източната Римска империя. Те обаче имат и свои неповторими особености.

Гражданите и гостите на града ще имат възможността да се срещнат с екипите, участвали в проучването, реставрацията и експонирането на Епископската базилика на Филипопол. Представители на екипите ще бъдат на разположение в базиликата в два часови диапазона – от 11:00 до 12:30 и от 14:00 до 15:30 ч.

Работното време на Епископската базилика на Филипопол е всеки ден от 09:00 до 18:00 ч.

Общински институт „Старинен Пловдив“ отбелязва 18 април и с Дни на отворените врати с лекции в някои от своите обекти. Те започнаха още в празничните почивни дни, когато лекции изнесоха Антоанета Пердикацева в къща „Недкович“ на 15.04, Росен Танев в къща ‚Хиндлиян“ на 16.04. и Карамфила Пръхчарова в  Балабанова къща на 17.04.

Предстоят лекции на 22.04 с Ангелина Янакиева в къща „Стамболян“, 11:00 ч., на 23.04 с Надя Терзиева в къща „Клианти“, 11:00 ч., на 29.04 с Татяна Йорданова в музейна аптека „Хипократ“, 11:00 ч. и на 30.04 с Валя Ангелова в експозиция „Златю Бояджиев“, 11:00 ч.

Повече информация можете да получите в Туристическите информационни центрове на ул. „Райко Даскалов” №1  и ул. „Д-р Стоян Чомаков” №1, както и на www.oldplovdiv.bg и фейсбук: plovdivoldtown.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив