Окръжна прокуратура Пловдив е разпоредила проверка на ремонтните дейности на Небет тепе

Окръжна прокуратура – Пловдив е разпоредила проверка на ремонтните дейности на Небет тепе. Тя е образувана по подаден сигнал за унищожаване и повреждане на културна ценност, дадени разрешения от длъжностни лица за извършване на строителни дейности, с които се поврежда архитектурен исторически паметник и са унищожени артефакти, съобщиха от държавното обвинение. Проверката се води по чл. 278б, ал. 2 от Наказателния кодекс – за увреждане на културна ценност. Разпоредено е тя да се извърши от служители на „Икономическа полиция“ към МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен. Припомням, че по време на ремонтните дейности на Небет тепе беше поставена ограда, което предизвика широко обществено недоволство в Пловдив. Археологическият комплекс е едно от емблематичните места на втория по големина град в страната и една от любимите дестинации за разходка на местните и на туристите. Небет тепе, признато за паметник на културата от национално значение, заедно с Джамбаз тепе и Таксим тепе формират Трихълмието, по-известно като „Старинен Пловдив“. То е едно шестте тепета, запазили се до наши дни, около които е построен Пловдив. Сигналът до прокуратурата е подаден от адвокат Атанас Костов. За поставената ограда на тепето той е сезирал и Европейската комисия и ЮНЕСКО.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Ограда на Небет тепе в Пловдив
Снимка: Боян Ботев, БТА

Окръжна прокуратура – Пловдив е разпоредила проверка на ремонтните дейности на Небет тепе. Тя е образувана по подаден сигнал за унищожаване и повреждане на културна ценност, дадени разрешения от длъжностни лица за извършване на строителни дейности, с които се поврежда архитектурен исторически паметник и са унищожени артефакти, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката се води по чл. 278б, ал. 2 от Наказателния кодекс – за увреждане на културна ценност. Разпоредено е тя да се извърши от служители на „Икономическа полиция“ към МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Припомням, че по време на ремонтните дейности на Небет тепе беше поставена ограда, което предизвика широко обществено недоволство в Пловдив.

Археологическият комплекс е едно от емблематичните места на втория по големина град в страната и една от любимите дестинации за разходка на местните и на туристите. Небет тепе, признато за паметник на културата от национално значение, заедно с Джамбаз тепе и Таксим тепе формират Трихълмието, по-известно като „Старинен Пловдив“. То е едно шестте тепета, запазили се до наши дни, около които е построен Пловдив.

Сигналът до прокуратурата е подаден от адвокат Атанас Костов. За поставената ограда на тепето той е сезирал и Европейската комисия и ЮНЕСКО.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини