Избори 2024

Водещи новини

ОДМВР – Пловдив с мерки за опазване на обществения ред в дните около празниците

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
МВР, полиция, акция, катастрофа

Всички районни полицейски управления в Пловдив и областта  вече са създали организация за засилено присъствие с цел недопускане нарушения на обществения ред на местата, на които се очаква масово събиране на хора за рождествените и новогодишни тържества. Преди, по време и след приключване на поредицата празнични и почивни дни са набелязани конкретни мерки за гарантиране на спокойствието на гражданите и предотвратяване на закононарушения. Планирани са проверки на ресторанти, клубове и дискотеки по отношение на охраната и пропускателния им режим с особено внимание за начина на допускане на малолетни и непълнолетни посетители и  на въведените за тях забрани за продажба на алкохол. Предвидена е и полицейска охрана на всички публични събития по време на празниците.

По линия на контрола на общоопасните средства продължават усилените проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия без съответните разрешения, сертификати за качество и инструкции за употреба на български език или с нарушена цялост на опаковката. Особено строго ще бъдат санкционирани лица, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия в нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия. Припомняме, че изрично е забранено хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други пожароопасни изделия на обществени места.

Предвид очаквания  интензивен трафик са набелязани необходимите мерки за обезпечаване на пътното движение за недопускане възникването на тежки пътнотранспортни произшествия и образуването на колони по основните пътни артерии на обслужваната територия. Дейността на полицейските екипи ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри, движение с превишена скорост и отнемане на предимство, а също и недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи.

Противодействието на престъпни посегателства против собствеността също е във фокуса на полицейските действия по време на предстоящите празници. В тази връзка се очаква осезаемо присъствие на униформени на обществените места, където ще се провеждат различни мероприятия, молове, коледни и новогодишни базари, църкви, храмове, курортни комплекси и други. Същевременно апелираме гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни в опазване на личното си имущество и да се възползват от съветите на експертите от отдел „Криминална полиция”:

  • Домовите кражби зачестяват по време на празниците и нека намерението за по-дълго отсъствие от дома да не се обявява в социалните мрежи или пред много хора. При тръгване е необходимо всички врати и прозорци да бъдат добре затворени и заключени.
  • В жилището не трябва да се оставят големи суми пари или скъпи бижута. Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището, да разполага с телефон за връзка и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията.
  • Навън е препоръчително да се внимава за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които умишлено създават ситуации за отвличане на вниманието и извършват джебчийски кражби. Обикновено авторите на тези посегателства използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните.
  • Да не се колебаят да подават сигнали за забелязани нередности или закононарушения на единния европейски телефон 112 или в най-близкото управление на МВР.

Пловдивската полицията пожелава на всички жители и гости на областта спокойни и изпълнени с добро настроение празнични дни!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив