Избори 2024

Водещи новини

Очаква се през август да бъде пуснато движението по кръговото кръстовище до Централна гара

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пробив под Централната жп гара в Пловдив

Заместник-кметът по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов проведоха среща с представители на „Трейс Груп Холд“ АД – фирмата-изпълнител на проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив и изграждане на Комуникационно транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“. Поводът са многобройните запитвания на гражданите за хода на ремонтните дейности на обекта, чийто възложител е НКЖИ.

От „Трейс Груп Холд“ АД съобщиха, че във връзка със строително-монтажните работи предстои поетапно затваряне на улиците в зоната.

Ул. „Д-р Никола Ковачев“ ще бъде затворена в участъка от бул. „Васил Априлов“ до ул. „Кавала“ в периода от 15/20 февруари до 2 април. Локалното платно на бул. „Васил Априлов“ в посока запад няма да е достъпно от 10 до 20 април, но ще бъде отворено за движение от 20 април до 1 юни в зоната от ул. „Тракия“ до ул. „Д-р Никола Ковачев“. Ул. „Кавала“, в участъка от кръстовището с „Д-р Никола Ковачев“ на юг до бул. „Христо Ботев“, ще бъде затворена от 20/25 април до 1 юни.

Ул. „Тракия“ се затваря от 5 юни до 5 август в отсечката от бул. „Васил Априлов“ до ул. „Радецки“, а ул. „Радецки“ няма да е достъпна за автомобили за същия период в частта от кръстовището с ул. „Тракия“ до кръстовището с ул. „Велико Търново“.

Въвеждането на временна организация за движение ще става след координация и разрешение на Община Пловдив и сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Движението по споменатите улици ще бъде ограничено, защото по тях ще бъдат поставени нови кабелни трасета, канализационни колектори, водопроводи, газапроводи и/или топлопроводи. След изграждането на инженерните мрежи ще бъде възстановена пътната настилка с асфалтобетон.

От строителната фирма поеха ангажимент, че до 25 август ще бъде възстановено изцяло кръговото движение пред Централната железопътна гара. През септември се очаква да се пуснат за движение новите локални платна на бул. „Васил Априлов“, след като са приключили дейностите по изместванията и направата на новите инженерни мрежи по тях.

По време на срещата стана ясно още, че входът на бъдещия автомобилен подлез ще е след кръстовището на ул. „Тракия“ и бул. „Васил Априлов“. Идващите от север коли ще могат да влязат оттам или да продължат по локалното платно на бул. „Васил Априлов“ и да излязат на кръговото кръстовище пред Централна гара.

За автомобилите, които идват от кръговото кръстовище и се движат в посока север, ще има локално платно. В западното локално платно е предвидено да има двупосочна велоалея. Останалите улици в зоната – „Радецки“, „Велико Търново“, „Тракия“, „Д-р Никола Ковачев“ и „Кавала“ ще са без промяна на постоянната организация на движение.

Изходът на бъдещия автомобилен тунел в район „Южен“ е при кръстовището на ул. „Калиакра“ и ул. „Димитър Талев“. Посоката за движение на кръстовището пред автогара „Родопи“ ще бъде само изток-запад, тъй като ул. „Димитър Талев“ на север ще бъде изцяло заета от пробива. Кръстовището на изхода на тунела ще бъде реконструирано, за да може да поеме трафика от и към тунела. Ул. „Бяло море“ не влиза в обхвата на проекта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив