Избори 2024

Водещи новини

Общината подписа меморандум за сътрудничество с ВК на ООН за бежанците в България

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Общината подписа меморандум за сътрудничество с ВК на ООН за бежанците в България

Разширяване на подкрепата за бежанците от Украйна, задълбочаване на възможностите за сътрудничество и улесняване координацията между институциите са част от целите, заложени в меморандума, който Община Пловдив сключи с представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България (ВКБООН).

На кратка церемония днес под документа подписите си положиха Стефан Стоянов, заместник-кмет по образованието и бизнес развитие и и.д. кмет и  Седа Кузуджу, представител на ВКБООН в България. Присъства и двигателят на каузата за помощ на украинските бежанци Наталия Елис.

Още в края на ноември представители на международната организация посетиха Пловдив, за да се запознаят отблизо с модела за интеграция, който се прилага в града. Впоследствие се състояха и поредица от работни срещи, с които се задълбочи партньорството. Днес на подписването Седа Кузуджу припомни и част от темите, върху които двете страни обединиха усилията си: „Още преди два месеца казах на заместник-кмета Стефан Стоянов, че моделът ви за интеграция, който ангажира институциите, бизнеса и общността, трябва да бъде изследван и показван по света. Затова днес ние формализираме нашето вече създадено партньорство. Също така чрез меморандума организацията на ООН предоставя и цялата си експертиза и опит, които е натрупала в годините“. По думите на Кузуджу 74% от бежанците са жени и деца, което поставя образованието като един от най-важните елементи на успешната интеграция. Меморандумът ще позволи да бъде начертан план за действие за подпомагането на цялата общност, както и отваряне на фондовете на организацията към всички нейни ресурси при необходимост. Стана ясно и че ВКБООН вече са поели част от разходите по някои административни дейности във Втори дом за Украйна. Разходите за топлофициране, храна, ток и вода се подпомагат от Община Пловдив.

Стефан Стоянов припомни, че Пловдив беше първият град в страната, който намери решение на бежанската криза последвала от войната в Украйна. Заедно с Наталия Елис и нейната фондация бяха създадени поредица от програми. Създадени бяха и три буферни центъра за деца, а в момента се подготвя и четвърти. Те са с капацитет общо 100 деца. „Бившата белодробна болница стана не само временно място за настаняване, а център за доброволчество. Оттам вече са преминали над 500 бежанци, а по неофициални данни в областта те наброяват над 10 хил.“, каза Стоянов и допълни: „Най-ценното още от самото начало е, че всички заедно- общината, бизнесът и общността, застанаха с ясна и човешка позиция зад каузата, която се превърна в един от най-добрите примери в Източна Европа“. Заместник-кметът говори и за съвместната работа с Министерство на образованието (МОН) и адаптирането на образователната система към нуждите на украинските деца. По данни на ресор „Образование“ 400 от тях вече се ангажирани в българската образователна система, има и учащи се и във вузовете в града.

„Всяка седмица пристигат нови семейства. Напоследък има и нова тенденция на бежанци, които не идват директно от Украйна, а от Дания, Чехия и Полша. Те са научили за Пловдив и условията, които предлага на майките и децата и предпочитат да се настанят при нас“, разказа Наталия Елис и допълни, че се увеличава и броят на етническите българи, живеещи до момента в Украйна, които получават гражданство и се местят окончателно в страната ни. По нейни думи близо 20 хил. души са станали български граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив