Избори 2024

Водещи новини

Община Пловдив с първия в България пилотен проект за оптимизация на паркирането

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Община Пловдив с първия в България пилотен проект за оптимизация на паркирането

Системата “VISCAR” ще улеснява контрола по паркиране в участъците със синя зона и ще спомогне за облекчаване на трафика в града. Това стана ясно по време на пресконференция в сградата на община Пловдив, в която участие взеха кметът Костадин Димитров и изпълнителният директор на фирма Тикси Николай Недялков.

Това е първият по рода си проект в България, в основата на който ще бъдат оборудвани автомобили на ОП “Паркиране и репатриране“, които в реално време ще следят и контролират паркираните коли. Те ще бъдат снабдени с камери, GPS, GPRS, бордови компютър и специализирана платка за изкуствен интелект, която разпознава номера и спецификациите на всеки един автомобил.

В момента тестово такъв тип проверки се извършват с автомобил на ОП “Паркиране и репатриране“, оборудван с модерната технология.

Системата ще следи дали собственикът е заплатил успешно престоя си чрез есемес, мобилно приложение или паркомат, и дали мястото, на което е проверен автомобилът, има издаден пропуск, които му позволява да спре там.
Допълнително системата ще отчита натовареността на участъците и ще гарантира тази информация да достига бързо до гражданите.

„Това, което прави системата е, че напълно прозрачно, без селекция, сканира цялата зона за много бързо време. Проверката е напълно автоматизирана и с равни условия за всички“, заяви изпълнителният директор на Тикси Николай Недялков. Той сподели, че в бъдеще е възможно системата да се развива в посока за проверки на изпълнението на закона за движение по пътищата. „В случай на нарушение, системата ще спомага за връчването на наказателни постановления“, допълни Недялков.

Кметът Костадин Димитров сподели, че системата ще подпомогне работата на служителите на синя зона и ще бъде от огромна полза за града.

“Подобни проекти на дигитализация на общината са приоритет на ръководството“, категоричен беше той.

Директорът на ОП “Паркиране и репатриране“ Ненко Калакунов обясни, че проверките с автомобила се извършват драстично по-бързо, отколкото е било възможно до този момент. Той допълни още, че служителите на общинското предприятие поставят средно по 60 скоби на ден.

Досега интеграцията на проекта не струва нищо на община Пловдив, а в бъдеще ще бъде обсъдено по какъв начин ще продължи да работи системата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив