Избори 2024

Водещи новини

Община Пловдив с награда за културен туризъм от списание Дестинация България

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Изглед на Пловдив от високо

Само преди 2 седмици, Община Пловдив бе удостоена с награда за „Най-бързо развиваща се дестинация за културен туризъм“ на списание „Дестинация България“. Зад това поредно отличие, както и зад всички други до момента, включително четвъртото място през 2022г. в класацията за „Най-добра европейска дестинация“ в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations и първо място в категориите „Най-добра културна дестинация в Европа“, „Най-романтични дестинации в Европа“, „Най-добри винени дестинации в Европа“, „Най-добрата дестинация в България“ на същата класация, стои целенасочената и последователна политика на общинската администрация в сферата на културата и туризма и неуморния труд, отдаденост и креативност на всички, заети в сектора.

Сред тях пловдивските музеи са едни от големите отличници. Един от показателите, по които се измерва резултата от тяхната работа са приходите, които музеите са генерирали от продажби на услуги, стоки, продукция, наеми на имущество, дарения и др. за първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на миналата година. При приход от 840 085,70лв към 30.06.2022г., за същия период тази година сумата е 1 267 939,50лв. или увеличението е с 427 853, 80 лв.

„Сърдечно поздравявам и благодаря на директорите и служителите в пловдивските музеи. Освен увеличените приходи, трябва да се отбележи, че те са инициатори на множество изложби, културни събития с вход свободен, работят целенасочено с пловдивските деца. Основна функция на музеите е да участват и в представянето на културното наследство, което съхраняват, но те имат и съществен принос по отношение на развитието на културния туризъм, формирането на туристическия продукт в дестинация Пловдив и управлението на обектите на културния туризъм“, каза заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„Приносът на регионалните и общински културни институти като институции, съхраняващи паметта на региона, областта и общината, е от съществено значение за запазване на културните традиции и идентичността ни. Инвестициите, които община Пловдив прави в културно съдържание – за 2023г. в размер на 4,6 милиона лева, заедно с мащабните инвестиции в културната инфраструктура (в годините назад и днес) – Римския стадион, Малката базилика, Голямата базилика, галерия „Капана“ и Изложбена зала „2019“, реставрираните форуми Север и Запад, реновираната постоянна експозиция на Градската художествена галерия на ул. Съборна, къщите в Стария град и новите обекти по които се работи – Източната порта и Небет тепе, са нещо, което се отплаща многократно и поставя Пловдив на челно място на културната карта в Европа.

Пловдивските музеи са едни от най-активните организации в културния живот на града. Наред с това те са генератори на общи инициативи и дейности, свързани с опазване и популяризиране на културното наследство, подкрепени чрез културния календар на града или привлечени средства по проекти. Добър пример за точно това #ЗАЕДНО е реализираният вече проект „Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив“ с обща стойност – 586 778,77 евро, предоставени от ФМ на ЕИП.

Бенефициент е община Пловдив, а партньори са РАМ, РЕМ, РИМ, ГХГ, НБ и ОИ „Старинен Пловдив“. В момента се изпълнява втори, надграждащ проект на Община Пловдив по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ в размер на 781 550 лева, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 г. В проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ са включени отново и седемте културни институции, в партньорство с CC-Intro AS от Норвегия. Още веднъж поздравявам пловдивските музеи и им пожелавам още много успехи в тази толкова важна мисия, която изпълняват“, коментира още заместник-кметът Пламен Панов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив