Избори 2024

Водещи новини

Областният управител върна решението за отдаването на терена пред „Пълмед“ за паркинг

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
ДБ Пловдив иска отмяна на решението за отдаването на терена пред "Пълмед" за паркинг

Областният управител Ангел Стоев върна решението на ОбС на Пловдив от 9 февруари за отдаване под наем на терена пред болница „Пълмед“ в града за паркинг.

В предложението, което беше прието от болшинството в местния парламент, беше записано, че участници в търга могат да бъдат само лечебни заведения. Това условие брутално нарушава конкуренцията, предупредиха още тогава съветниците от ДБ Пловдив, които внесоха сигнал до областния за отмяна на решението.

„Предмет на търга е отдаване под наем на имот за паркинг. Това не обосновава по никакъв начин стесняването на кръга на участниците в търга до определените с решението субекти, а именно лечебни заведения.  Приетото решение в тази му част нарушава и нормата на чл. 19, ал. 1 от Конституцията на Република България /КРБ/, съгласно която, икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива, а с оглед на чл. 19, ал. 2 от КРБ, законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотреби с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

Констатираните противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона представляват самостоятелни основания за незаконосъобразност на административния акт“, се посочва и в решението на областния управител, поискано от Дарик.

Предстои да стане ясно кога предложението ще бъде вкарано отново на сесия на ОбС. Предполага се, че това ще се случи не по-късно от две седмици.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив