Избори 2024

Водещи новини

Областният управител ще насрочи референдум за присъединяването на Белащица към Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Областният управител ще насрочи референдум за присъединяването на Белащица към Пловдив

„Заради бездействието на Община „Родопи“ и на база изрично искане на Инициативния комитет, ще издам заповед за нарочване на референдум в село Белащица за присъединяването му към Пловдив“. Това съобщи областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев след среща с представители на Инициативния комитет, която се проведе по инициатива на Тодор Токов. В нея участваха също общински съветници от Пловдив и „Родопи“.

Представителите на Инициативния комитет му връчиха днес мотивирано искане, в което се позовават основно на Закона за административно-териториалното устройство на Република България и действащото законодателство. Областният управител заяви, че от своя страна ще изиска по служебен път от председателя на Общинския съвет Родопи подписката за референдума.

Според д-р Зюмбилев са налице всички основания да насрочи допитването, тъй като има ясно решение от приемащата страна – Общински съвет – Пловдив за промяна на границите, има непроизнасяне от страна на Общински съвет – „Родопи“ и има внесено мотивирано искане от Инициативния комитет.

Припомняме, че на 30 май, след близо двумесечно забавяне Общинският съвет „Родопи“ внесе за разглеждане писмото на областния управител, в което предлага местният парламент да вземе решение за провеждането на референдум на територията на населеното място. Предложението е подложено на гласуване, но не събира необходимото мнозинство, за да бъде отхвърлено, както се изисква по закон. Съответно не се оформя като решение и не се изпраща в Областна администрация. „Затова смятам, че има „непроизнасяне“ от страна на Общинския съвет, но ще зачета волята на жителите на Белащица. Съгласно закона, след като направя преглед на подписката, ще насроча референдум“, коментира още д-р Зюмбилев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив