Избори 2024

Водещи новини

Областният управител отличи пловдивските спасителите от операциите в Турция

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Областният управител отличи пловдивските спасителите от операциите в Турция

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев отличи с благодарствени грамоти доброволците, спасителите и огнеборците, участвали в издирвателните операции в Република Турция след опустошителното земетресение на 6 февруари. Генералният консул Корхан Кюнгерю благодари на спасителите и заяви, че за него е чест да бъде на служба в България.

„Днес искаме да отличим нашите спасители и доброволци, които безкористно и с риск за живота си,  участваха в спасяването на оцелелите след тежкото бедствие“, заяви областният управител Ангел Стоев.

Той подчерта заслугите на трите доброволни  формирования  – „Аварийно спасяване Пловдив“, „Мейдей“ и „Пловдив 112“, които седем дни работят в най-тежко пострадалия – град Караманмараш. „Човешката трагедия е огромна, трябва психическа устойчивост, за да се изправиш срещу пораженията от бедствието, да вдъхнеш надежда и да работиш, без да се предаваш“, заяви Ангел Стоев.  От подадени 43 сигнала за потенциално живи хора, потвърдени и спасени са 31, 14 от тях са спасени с помощта на кучето Килиън, с водач Кирил Христов, доброволец от Швеция.

За Турция в първите часове след труса заминават и 16 спасители и огнеборци от Международния модул за издирване и спасяване към Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив. Те работят 11 дни без прекъсване в градовете Бесни и Адъняма. Участниците в модула са преминали редица тренировъчни обучения, но когато пристигат на терен, трудно могат да приемат мащаба на бедствието, огромните поражения и човешката трагедия. Работят в сменен режим, заедно със своите колеги от още четири области, подпомагани и от международни екипи, като основната им мисия е да спасят колкото се може повече хора“, подчерта областният управител и представи поименно всички участници в спасителните операции.

Земетресението засегна голяма географска област и около 13 милиона души население. България беше първата страна, която изпрати спасители. Благодарение на вашето геройство и самоотвержена работа, бяха спасени стотици хора. Искам на всеки от вас поотделно да изкажа благодарност. Вие не го направихте, за да получите благодарност, но наше задължение е да ви благодарим“, заяви в обръщението си г-н Корхан Кюнгерю. Той отправи благодарност и към целия български народ заради огромната вълна на съпричастност. „Искам да изразя задоволство, че като дипломат – представител на Република Турция, имам честта да служа в България“, допълни Генералният консул.

Ръководителите на екипи (Георги Влайков, ДФ „Аварийно спасяване  Пловдив“ и ръководител на националния отряд на Република България, Красимир Kаракашев, ръководител ДФ „Мейдей“, Атанас Даков, ДФ  „Пловдив 112“ и гл. инспектор Петър Петров – началник Сектор „СОД“  – РДПБЗН Пловдив) споделиха накратко с какво са се сблъскали и какви са изводите, които се налагат. Общата им позиция бе, че е необходимо държавата да продължи да подкрепя подготовката и оборудването на професионалните спасители и доброволците, защото това ще помогне при спасяването на човешки животи, както в международни, така и в национални спасителни операции.

Областният управител съобщи, че държавата в момента разработва стратегия за по-добрата организация на аварийно-спасителната дейност. Той подчерта, че е необходим и Закон за доброволчеството, който да елиминира административните пречки пред доброволните формирования, затрудняващи работата и подготовката им.

„Важно е общините да осигуряват необходимото оборудване на доброволните формирования. Изпратил съм писмо до всички кметове на общините в Пловдивска област със запитване от какво се нуждаят доброволните им формирования. Докато съм областен управител, ще продължа да наблюдавам тази дейност, надявам се и следващият областен управител да продължи да го прави“, бе категоричен Ангел Стоев.

Срещата завърши с връчване на благодарствени грамоти и обща снимка.

На официалната церемония присъстваха Главният секретар на Областна администрация Георги Янев и гл. инспектор Васил Димов, началник на Първа районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив