Избори 2024

Водещи новини

Нови 20 паркомата са поставени на още 15 улици в Синя зона

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Паркомат за Синя зона

Нови 20 паркомата са поставени от началото на месец декември на още 15 улици в Синя зона. С тях общият брой на машините за заплащане на паркирането в зоната става 83 и обхваща почти цялата Синя зона в града.

„Практиката показва, че паркоматите премахват човешкия фактор, не се влияят от атмосферната среда и предлагат възможност за заплащане на кратковременно паркиране – 30 минути за сумата от 1 лев. Все повече водачи използват тази опция“, коментира директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ Ненко Калакунов, който подчерта, че инкасаторите, заменени от пакоматите, няма да останат без работа.

„Ще им бъде предложено да сформират нови екипи за поставяне на скоби, които да контролират Синя зона“, допълни Калакунов.

Новите 20 машини са монтирани на улиците: „Захари Стоянов“, „Елизар Калев“, „Иван Андонов“, паркинга на мол Пловдив, „Йордан Йовков“, „Петко Каравелов“, „Средец“, „Сава Муткуров“, „Четвърти януари“, „Кръстю Пастухов“, бул. „Руски“, бул. „България“, ул. „Ибър“, „Булаир“, бул. „Марица-север“. Те са закупени след проведена обществена поръчка за малко над 96 хил. лв.

След успешно приключване на обществената поръчка за модернизация на системата за управление на градския транспорт и разработването на приложение за SMS паркиране, софтуерът на машините ще бъде усъвместен с този на приложението. Това ще улесни още повече заплащането на престой в Синя зона. „Водачите ще могат да въвеждат номера на автомобила си в паркомата и няма да се налага поставянето на талон на таблото на колата. Ако трябва пък да удължат престоя си, ще могат да платят през приложението“, обясни шефът на ОП „Паркиране и репатриране“.

Паркоматите определено са предпочитаният начин за плащане на престой в Синя зона, както и плащането чрез SMS, показват данните на ОП „Паркиране и репатриране“. Приходите от машините за тази година се очаква да достигнат 990 хил. лева. Само за сравнение през 2020 г. приходите от паркомати са били 542 хил. лева, но през април изобщо не са работили заради ковид пандемията, а миналата година доходът на предприятието от машините за плащане на престоя в Синя зона е 853 хил. лева.

Ръст има и при SMS паркирането. От 1 593 000 лв. през 2020 г. до 2 313 000 лв. през 2021 г. За тази година ОП „Паркиране и репатриране“ очаква да отчете приход от малко над 2 690 000 лв. от SMS паркирането.

„Работата на предприятието върви в посока на модернизация, като освен автоматизираното паркиране в Синя зона, планираме то да стане такова и по паркингите. За целта обмисляме внедряването на паркинг системи, които да пропускат автомобили, както и да отчитат престоя им на общинските паркинги“, коментира зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив