Избори 2024

Водещи новини

Нери Терзиева стана посмъртно почетен гражданин на Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Нери Терзиева
Снимка: Фейсбук

Журналистът Нери Терзиева получи посмъртно почетно гражданство на Пловдив. Почетен гражданин вече е и съпругът ѝ Евгений Тодоров, съобщи областният управител Йордан Иванов (ДБ).

„Днес, на 7 юли, Общинският съвет на Пловдив прие с пълно единодушие идеята двама души, вградили заедно и поотделно професионализма, знанието и фината си емоционалност в културата и обществения живот на Пловдив, да бъдат удостоени с почетно гражданство. Благодаря на всички общински съветници, които внесоха и подкрепиха предложението, и на всички, които гласуваха, за да бъде прието!“, написа той във Facebook.

„Щастлив съм, че идеята обедини всички нас и че градът и институциите му ще отдадем признателността, която тези хора – светове заслужават! Вярвам, че най-голямото богатство за всеки град са неговите хора!“, добави Йордан Иванов.

Той предложи идеята още в средата на юни след разговор с група общински съветници от „Демократична България“.

Нери Терзиева почина на 2 юни тази година на 70-годишна възраст. Между 1975 и 1989 г. тя работеше като репортер и водещ в Пловдивския телевизионен център, а после беше продуцент и водещ на новинарската емисия „По света и у нас“, както и програмен директор в БНТ. Нери Терзиева беше още репортер и автор в популярното икономическо предаване по БТ – „За един милиард“, подготвяно от екипа на Телевизионен център Пловдив. Тя преподаваше медиазнание и връзки с обществеността в Пловдивския университет. Автор е на сценария на филма „Откраднати очи“, посветен на Възродителния процес в България.

Съпругът ѝ Евгений Тодоров е 72-годишен журналист, автор на книгите „Запомнете Пловдив“, „Тайни писма до Бойко Борисов: и други явни и секретни писма и документи“, „Записки по българския преход – този скапан начин на живот“ и др. Режисира и българската ТВ новела „Глад за хляб“ (1985 г.).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив