Избори 2024

Водещи новини

Написаха 381 акта и 2200 фиша на водачи в Пловдив и областта за седмица

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
МВР, полиция, марихуана, кокаин, шофьор

Засилените проверки по отношение на пътната безопасност на територията на ОДМВР – Пловдив продължават, а все по-голям обем от тях се извършват по утвърдилия се вече метод на линеен контрол. В резултат на неговото ежедневно прилагане заедно с останалите мерки в тази насока, в дирекцията се отчита повишаване на административно-наказателната дейност. Само в седмицата от 16 до 22 януари, на засечени в нарушение на Закона за движение по пътищата водачи в Пловдив и областта, са съставени 381 акта и връчени 2200 глоби с фиш. Хванатите зад волана след употреба на алкохол са 25-ма, 11 са били под въздействие на наркотични вещества, а 10-ма – неправоспособни.

Част от посочените резултати са постигнати по време на усилената работа на екипи от сектор „Специализирани полицейски сили“ в събота в централната част на областния град. През почивния ден те са проверили 42 МПС и 59 водачи и пътници. За установени общо 14 пътни нарушения са издали 8 акта и 5 фиша – сред тях са за преминаване на червен сигнал на светофар, не съобразяване с пътната маркировка, неизползвани предпазни колани, нередовни пътни документи, липса на застраховка „Гражданска отговорност“. Неправоспособен шофьор и други двама – дрогиран и пиян, са задържани в ареста на Второ РУ.

Организацията за осезаемо полицейско присъствие по големите булеварди и уличната мрежа на Пловдив и по основните пътни артерии в региона продължава да бъде в сила. Тя се обезпечава от служители на секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“ и от тринадесетте районни управления. Във фокуса на проверките им влиза управлението на МПС от неправоспособни шофьори, употребили алкохол или наркотици, агресивно поведение на пътя, свързано с нарушаване на сигналите на пътните светофари, неправилно престрояване, внезапни рискови маневри, отнемане предимство на пешеходците. Също така се следи и за неправилно ползване на мобилни телефони от водачите, поставяне на обезопасителни колани и защитни каски от водачи и пътници. Акцентира се и върху спазването на скоростните режими, като на терен се работи с всички налични технически средства на дирекцията.

По данни на сектор „Пътна полиция“ през посочения период на територията на дирекцията са възникнали 16 пътнотранспортни произшествия с един загинал и 18 пострадали. Регистрирани са и 23 катастрофи с материални щети. В рамките на седмичния пътен контрол общо са образувани 25 полицейски производства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив