Избори 2024

Водещи новини

Над 100 социални предприятия ще могат да получат до 90 000 лв., за да развият своята дейност

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Над 100 социални предприятия ще могат да получат до 90 000 лв., за да развият своята дейност

„Над 100 социални предприятия ще могат да получат до 90 000 лв., за да развият своята дейност и да станат по видими на пазара. Средствата ще се предоставят по проект „Развитие на социалната икономика“, който се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост. С финансовия ресурс социалните предприятия ще могат да обучат своите служители и да модернизират производството си“. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска пред журналисти в Пловдив, където участва в регионален форум за бъдещето на социалната икономика заедно с областните управители на Пловдив – Ангел Стоев, Пазарджик – Трендафил Величков, Смолян – Стефан Сабрутев, Хасково – Минко Ангелов и Кърджали – Даниел Делчев. В събитието, което се организира от Министерството на труда и социалната политика и Областна администрация Пловдив, участваха още представители на местните власти, социални партньори и социални предприятия от региона.

Заместник-министър Клисурска обясни, че бюджетът на проект „Развитие на социалната икономика“ е 27 млн. лв. Той предвижда да се изградят 6 регионални центъра (фокус точки) на социалната икономика в градовете Пловдив, Ловеч, Варна, Бургас, Благоевград и Габрово. Целта им е да се насърчи дигитализацията на работните процеси в социалните предприятия и да се подкрепи регионалната конкурентоспособност на социалната икономика. Във всички шест града са осигурени сгради, в които ще се помещават регионалните центрове. В Пловдив офисът ще бъде на бул. „Александър Стамболийски“ № 113 и се очаква да отвори врати в началото на март месец. В момента се осъщестява подбор на екипа, който ще координира дейността по проекта.

„Регионалните центрове на социалната и солидарна икономика ще имат важна роля за изграждане на връзки между участниците на пазара, ще оказват техническа, логистична и комуникационна подкрепа за изграждане на мрежи от предприятия за производство и разпространение на продукцията. Дейностите им ще включват участие в изложения, борси, форуми, събития и конференции, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика в България“, каза заместник-министър Надя Клисурска. „Цел на проекта е да се развият цялостно политиките, свързани със социалната икономика и да активираме стопанските субекти, независимо от тяхната правно организационна форма, да се регистрират в регистъра на социалните предприятия, добави тя. Ще бъде създадена дигитална платформа, която ще даде възможност да се изграждат мрежи от социални предприятия и те да реализират по-лесно своята продукция.

Надя Клисурска посочи, че по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027 г.) са предвидени 43 млн. лева, които да бъдат насочени към социалните предприятия и за създаване на социални иновации.  „Общо по ПРЧР и НПВУ са предвидени 70 млн. лева за социалната икономика, чрез които се надявам да развием сериозна мрежа от социални предприемачи“, каза заместник-министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив