Избори 2024

Водещи новини

На 6 януари честваме 176 години от рождението на поета – революционер Христо Ботев

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Паметник на Христо Ботев в Пловдив

На 6 януари 2024г., събота, от 13:15 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив, ще бъде чествана 176-тата годишнина от рождението на поета-революционер. В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе д-р Ахавни Кеворкян – председател на Дружество на писателите Пловдив. Водещ ще бъде актрисата от Драматичен театър Пловдив – Мария Генчева.

В честването ще участват Народни представители, Кметът на Община Пловдив, Областният управител на област Пловдив, представители от Областната администрация, Председателят на Общински съвет – Пловдив, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на Пловдивския гарнизон, политически и обществени организации, медии и граждани.

Преди това на 6 януари – Богоявление в Катедрален храм „Успение Богородично“ в Стария град от 9:00 часа ще бъде отслужена св. Литургия.

В 12:00 часа ще се извърши освещаване на войнските знамена в двора на храма. Великият Богоявленски водосвет на брега на река Марица срещу Водната палата започва в 12:30 часа. Богослуженията ще бъдат отслужени от Негово Високопреосвещенство † Пловдивският митрополит Николай.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив