Избори 2024

Водещи новини

Музикантите от Опера Пловдив ще излязат на протест заради ремонта на Концертната зала

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Концертна зала в Пловдив
Снимка: Фейсбук

Музикантите от Опера Пловдив ще излязат на протест, ако през есента все още няма яснота кога Концертната зала в града на тепетата ще бъде ремонтирана. Това заяви в ефира на Дарик радио Борис Кучков – музикант в Операта и член на Независимата синдикална федерация „Култура“ към КНСБ.

В началото на седмицата музикантите разпространиха протестно писмо по казуса, в което изразяват възмущението си от факта, че повече от 8 години единствената концертна зала в Пловдив, която е и официално седалище на Държавна опера Пловдив, е затворена заради неслучващия се ремонт на сградата.

„Помещението, в което сега репетираме – част от бившите тютюневи складове, има проблем с отоплението и вентилацията, не отговаря и на акустичните изисквания. Забавянето на ремонта на Концертна зала толкова години е безобразие“, коментира още в ефира на Дарик Кучков.

Исканията на музикантите са държавата, в лицето на Министерството на култура, незабавно да възобнови процедурата за възлагане на обществената поръчка и да избере изпълнител за ремонта на Концертната зала, който да протече възможно прозрачно, най – бързо и качествено.

Време е Министерството на културата да се еманципира и 1% от Брутния вътрешен продукт да е за култура. Подготвят се стачни  действия, като спиране през октомври на всички културни събития в страната за една седмица, ако се реализира предвиденото намаление с 37 млн. лв. за сектора в проекта на бюджет за 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив