Избори 2024

Водещи новини

Министърът на икономиката е завел дело за собствеността в Пловдивския панаир

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Международен панаир Пловдив

Министърът на икономиката Богдан Богданов е предприел съдебни действия срещу община Варна във връзка със собствеността на Пловдивския панаир. Този ход временно спира регистрацията на сделката между бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов и местната власт във Варна. Ако сделката се осъществи, Гергов на практика ще получи пълен контрол върху панаира, а държавата ще загуби всякакво влияние върху изложбения център.

Според Търговския регистър Богданов е завел иска на 14 юли, както съобщи Веселина Александрова, пловдивски общински съветник от Демократична България. Веднага след встъпването си в длъжност министърът на икономиката разпореди правен анализ на казуса с Пловдивския панаир, за да се намери начин да се предотврати придобиването му.

Спорът е съсредоточен около прехвърлянето на 29% от акциите на панаира от държавата на община Варна през 2016 г., по време на втория кабинет на Бойко Борисов. Богданов оспорва това прехвърляне, като цели акциите да бъдат върнати на държавата и да бъде отменено депортирането им в дружеството „Пълдин Туринвест“.

Контролът на Гергов върху Пловдивския панаир зависи от прехвърлянето на акциите на община Варна към дружеството „Пълдин Туринвест“, контролирано от почетния консул на Русия, в което община Пловдив също има дял. Чрез тази сделка делът на Гергов в изложбения център ще нарасне до близо 80%, което на практика му дава право да взема ключови решения, включително и за евентуална ликвидация на дружеството.

В резултат на иска на министъра на икономиката регистрацията на дяловете на Варна в „Пулдин Туринвест“ е спряна от Пловдивския окръжен съд. В момента сделката е блокирана до произнасянето на съда по иска на Богданов. Освен това Върховният касационен съд разглежда отделно дело за вписване на сделката, инициирано от Агенцията по вписванията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив