Избори 2024

Водещи новини

Манол Пейков събира средства за разноските по делото на 102-годишната жена срещу Волгин

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Манол Пейков

Жена, родена през 1921 г., и загубила мъжа си, убит от т. нар. Народен съд, е завела граждански иск срещу журналиста Петър Петров Георгиев, по-известен в обществото като Петър Волгин, предаде КлубZ.

Поводът са думи на радиоводещия, известен със своя пиетет към… ясно коя държава, написани във Фейсбук на 1 февруари тази година, добавя изданието:

„Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд.“

Сред изключителната му фейсбук „акция“ имаше дори протести пред БНР (както и контрапротести в негова подкрепа).

Искът е за непозволено увреждане по Закона на задълженията и договорите, частично 1000 лв. от бъдещи 5001 лв. А ищцата признава, че може да си позволи държавната такса 4% само върху 1000 лв.

С дата 12 април се иска от съда да допусне предварително обезпечение на тази стойност. Иначе казано – да се запорират 1000 лв. от заплатата на Волгин от БНР.

Жената е претърпяла неимуществени вреди, изразяващи се в „душевни болки и страдания“, твърди тя.

Депутатът и активист Манол Пейков, станал известен с благотворителната си дейност, обяви, че събира средства за покриване на разходите по делото на 102-годишната жена срещу Волгин.

Ето какво написа Манол Пейков:

„Скъпи приятели,

Вероятно вече сте чули, че 102-годишна жена от Лом е завела гражданско дело срещу водещия на БНР Петър Волгин заради негов пост във фейсбук за Народния съд.

Тя е възмутена от пост във фейсбука на Волгин от 1-ви февруари, в който той заявява:

„Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд“.

В исковата си молба жената разказва, че мъжът ѝ, тъкмо завърнал се от фронта в Македония, бил привикан в кметството и никога повече не бил видян. Тя остава сама с малкия им син. По време на комунистическия режим двамата живеят тежко, на сина й не е позволено да учи висше образование, семейството е считано за „враг на народа“, спряна е пенсията на тъста на изчезналия, а тя и семейството й са следени от Държавна сигурност.

Жената претендира 1000 лв. от Волгин за непозволено увреждане. Искът ѝ е 5001 лв, но е предявен частично, защото тя казва, че не може да си позволи държавната такса от 4% върху цялата сума.

Делото ще се гледа в Софийския районен съд.

С настоящия си пост обявявам кампания за покриване на разходите по делото – плюс (евентуално, по преценка на ищцата) предявяване на иск в по-сериозен размер, съответен на моралната щета.

Можете да дарите ма познатата ви сметка:

Фондация „Манол Пейков и приятели“
Търговска банка Д АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
или Paypal: [email protected]
Основание: За гражданското дело срещу Волгин

Благодаря ви за пидкрепата и споделянето!

П.П. Все още нямам контактите на жената и адвоката й, но обещавам да ги открия до края на деня.

П.П.П. Току-що се свързах с адвоката на дамата (благодаря на „Клуб Z“ за контакта!). Благодари сърдечно за подкрепата (на всички вас!) и пое ангажимент да увеличи размера на иска до възможния таван и да поиска всички възможни експертизи, за да увеличи шансовете за успех.

П.П.П.П. Ако събраните от в а с средства са повече от меобходимите за покриване на делото, предлагам те да бъдат преведени на жената и нейното семейство, като акт на символична подкрепа за понесените щети.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив