Избори 2024

Водещи новини

Малко над 600 са зрелостниците, които ще се явят днес в Пловдив и областта на матурата по БЕЛ

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Изпит - матура - ученици - зрелостници

Малко над 600 са зрелостниците, които ще се явят днес в Пловдив и областта на матурата по български език и литература. Изпитът започва в 8,30 и на него се явяват ученици, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване, съобщиха от МОН.

Заради усложнената ситуация заради наводненията в Карлово, МОН създаде организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски“.

18 зрелостници са пренасочени към други две училища в града. 12 от тях ще положат държавен зрелостен изпит по БЕЛ в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“, а шестима ще се явят на втори ДЗИ по биология в СУ „Васил Левски“. Осигурени са и квестори.

Вторият ДЗИ е на 26 август. В същия ден е и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (теория на професията).

Матурите по желание ще се проведат на 29 август. Зрелостниците ще избират между 15 предмета, включително различните нива на езиците спрямо Европейската езикова рамка. От 8.30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование  по общообразователната подготовка, а по руски език – по профилираната. От 14 часа на 29 август ще се проведат и изпитите по английски, руски, немски език, по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.

Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки.

Зрелостниците трябва да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за самоличност. Необходимо е също да се явят в училището поне 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив