Избори 2024

Водещи новини

Извънредна сесия на Обинския съвет ще решава собствеността на Панаира

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Международен панаир Пловдив
Снимка: fair.bg

Извънредна сесия на пловдивския Общински съвет ще решава собствеността на Панаира в града на тепетата. Заседанието се свиква по искане на 20 общински съветници от различни политически сили. Въпреки настояването им сесията да се проведе на 5 януари, заради опасността от липса на кворум в първия работен ден от новата година, с решение на председателя на Общинския съвет тя ще се състои днес.

За свикване на извънредно заседание на Общинския съвет, на което да бъде защитен интересът на града във връзка със собствеността на Панаира, настояха на протест преди коледните и новогодишни празници пловдивчани. Хората обявиха готовност за постоянно гражданско присъствие на сесиите на местния парламент, като днес те отново ще са в залата на ОбС.

Причината е решението на местния парламент от 19 декември, на което с гласовете на ГЕРБ, на автентичното местно БСП, на двама съветници от ЗС “Александър Стамболийски” и двама независими – от ДПС и НФСБ, Общинският съвет на Пловдив прие апорта на варненските акции на Панаира в „Пълдин Туринвест“. Това ще позволи на бизнесмена Георги Гергов да придобие над 79% от капитала на дружеството и така да стане мажоритарен собственик на Международното пловдивско изложение.  Участието на Община Пловдив пък в качеството й на акционер ще се намали от 25 % на 22.9 %.

Съветниците от „Демократична България“, гласували против решението, както и протестиращите пловдивчани, предупредиха, че ако то не се промени, Панаира и прилежащите му площи от 350 дка ще преминат в частни ръце и опасността един от символите на Пловдив да се превърне в следващото бетонно гето, е повече от реална.

Очаква се на извънредното заседание на Общинския съвет да присъстват и Христо Иванов и Ивайло Мирчев от „Демоткратична България“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив