Изложба разказва 110-годишната история на българските Военновъздушните сили

До 21 април на пл. Централен пред Военния клуб, жителите и гостите на Пловдив могат да разгледат пътуващата изложба на българските Военновъздушните сили „110 г. българска бойна авиация” и да се насладят на впечатляващи авиационни кадри. Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на видовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически. Авиационната изложбата беше тържествено открита за първи път в град София през октомври 2022 г., а в края на годината тя гостува и на град Ямбол. В Пловдив експозицията бе открита на 7 април от бригаден генерал Димитър Иванов, командир на 24-а авиационна база – Крумово и Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив. За празничното настроение допринесе Представителният духов оркестър на ВВС. Заместник-кметът Пламен Панов поздрави присъстващите от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров и подчерта, че зад всяка изложба стои много труд – от изследване до реализация, но когато смисълът и съдържанието се срещат, се получава най-важното, което една изложба трябва да носи – съхраняването на паметта. „Сигурен съм, че в следващите дни много пловдивчани и гости […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Фотоизложба разказва 110-годишната история на българските Военновъздушните сили

До 21 април на пл. Централен пред Военния клуб, жителите и гостите на Пловдив могат да разгледат пътуващата изложба на българските Военновъздушните сили „110 г. българска бойна авиация” и да се насладят на впечатляващи авиационни кадри. Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на видовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

Авиационната изложбата беше тържествено открита за първи път в град София през октомври 2022 г., а в края на годината тя гостува и на град Ямбол. В Пловдив експозицията бе открита на 7 април от бригаден генерал Димитър Иванов, командир на 24-а авиационна база – Крумово и Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив. За празничното настроение допринесе Представителният духов оркестър на ВВС.

Заместник-кметът Пламен Панов поздрави присъстващите от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров и подчерта, че зад всяка изложба стои много труд – от изследване до реализация, но когато смисълът и съдържанието се срещат, се получава най-важното, което една изложба трябва да носи – съхраняването на паметта. „Сигурен съм, че в следващите дни много пловдивчани и гости ще разгледат изложбата за българската военна авиация, която винаги е на бойния си пост, когато България има нужда от нея. Пожелавам успех и на добър час“, каза още Пламен Панов.

„Зад тази 110-годишна история стоят съдбите на хиляди военнослужещи, които са отдали живота, времето и здравето си на една кауза – да защитават българския народ. Фокусът на експозицията е насочен към настоящето. От фотографиите се вижда трудът на военнослужещите. Ние пазим въздушното пространство, спасяваме хора в планината, гасим пожари, извършваме медицински евакуации и искаме чрез тези снимки да видите, че нашият труд си заслужава“, каза бригаден генерал Димитър Иванов.

Емоционално обръщение от трибуната направи и ветеран от ВВС, а специален поздрав изненада гостите с рецитация, изпълнена от две деца, облечени в униформи на ВВС.

До края на годината, Командването на ВВС планира ще зарадва приятелите на авиацията в цяла България като покаже своята изложба в повече от десет града.

Само след дни – на 12 април се отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката. По този случай  Музеят на авиацията в Крумово е подготвил специална програма от 9,00 до 18,00 ч. Акцентът в отбелязването на празника тази година е върху българския принос в областта на космическите изследвания и технологии. Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с български разработки, летели в Космоса и да разберат кога ще пътуваме до Марс. За да проверят дали са подготвени за космически пътешествия, най-любопитните от гостите на музея ще могат да тестват своята пространствена ориентация с моно-жироскоп. Той е единственият в България, който наподобява уред за изпитване на астронавти и пилоти и извършва разнопосочни движения по три оси. Подходящ е за възрастни с тегло до 120 кг. и за деца над 12 г.

Ето и подробната програма:

10,30 часа: Откриване на изложба, посветена българските космически прибори „Люлин“, летели в Космоса, създадена от секция „Слънчево-земна физика“ към Институт за космически изследвания и технологии – БАН;

11,00 часа: „Българските космически прибори от серията „Люлин“ – доклад на проф. д-р Цветан Дачев, дфн, Институт за космически изследвания и технологии, БАН;

11,30 часа: „Ще пътуваме ли до Марс?“ – доклад на доц. д-р Росица Колева, Институт за космически изследвания и технологии, БАН;

11,00 – 16,00 часа: Тестване с Моно-жироскоп.

Събитията от програмата са включени в цената на билета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини