Избори 2024

Водещи новини

Изборният ден ще е много по-дълъг от предишните, заради смесения начин на гласуване

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Изборният ден ще е много по-дълъг от предишните, заради смесения начин на гласуване

„Областната дирекция на МВР – Пловдив и всички районни полицейски управления на територията на Пловдивска област работят изключително сериозно, за да се гарантира спокойното и прозрачното провеждане на предстоящите избори за Народно събрание на 2 април“.  Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев след среща с ръководството на областната дирекция на полицията и началниците на районни управления, в която участваха председателите на 16 и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев, както и заместник областните управители Даниела Николова и Иванка Петкова  и главният секретар на Областна администрация Георги Янев.

Ангел Стоев подчерта и ролята на втората Кръгла маса за прозрачни избори, която се проведе в края на миналия месец по инициатива на старши комисар Васил Костадинов. В нея участваха областният управител, началниците на отдел „Борба с организираната престъпност“ и Териториална дирекция „Национална сигурност”, административните ръководители на прокуратурата и съда, председателите на РИК 16 и РИК 17, представители на политически сили.

„За изборния ден е необходимо да се осигури присъствие на полицията, така че да има бърза реакция при всеки един сигнал за нарушения и последващи бързи действия, които да гарантират честността и прозрачността на вота. Необходимо е сигналите за нарушения да постъпват към двете районни избирателни комисии и прокуратурата, както и към  Областна администрация“, каза още областният управител.

„Създадена е ясна координация с Районна и Окръжна прокуратура, както за времето на предизборната кампания, така и за деня на самия вот, за да се гарантира пресичането на лошите практики. Ние работим в тази посока вече втори месец и като следствие реализираме специални полицейски операции срещу купения вот“, коментира директорът на ОД на МВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов. Той съобщи, че вече е изготвен графика за охрана на секционните избирателни комисии и за транспортирането на изборните книжа.

Председателите на двете районни избирателни комисии предупредиха, че изборният ден ще е много по-дълъг от предишните заради смесения начин на гласуване. В хронограмата на ЦИК срокът за предаване на книжата в районните комисии от СИК е до 21 часа на 3 април. „Налага се всички да се въоръжим с търпение както хората, които са ангажирани с обработката на гласовете, така и полицията. Много е важно служителите на МВР да бъдат подготвени за това, за да не се стига до излишно напрежение“, подчерта Ангел Стоев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив