Историята на овладяването на Международния панаир в Пловдив от Георги Гергов

Ако искате да разберете политиката в България през последните 15 години – достатъчно е да проследите историята на овладяването на Международния панаир в Пловдив от Георги Гергов. Последните скандали около контрола на емблематичния за историята на Пловдив „град в града“ са само детайл от безкраен пъзел на лични връзки, скрито влияние (включително по линия на Москва) и сериозни финансови интереси. Няколко правителства, местната власт в Пловдив и Варна и най-големите национални партии като ГЕРБ и БСП имитират безсилие пред Гергов. Никой не иска да признае защо цялата държава се огъва под натиска на един агроинженер по образование, свиневъд по професия, хотелиер и строителен бизнесмен след промените, неуспешен собственик на телевизия, почетен консул на Русия, доктор хонорис кауза на Аграрния университет, архонт на Пловдивската митрополия и тих посредник зад гърба на президенти, премиери, кметове, главни прокурори и коалиционни мнозинства. За разлика от други знакови фигури с подобен профил като Ветко Арабаджиев, Миню Стайков или Николай Банев – Георги Гергов никога не попадна под ударите на прокуратурата, въпреки че сделките му за Панаира са разследвани (формално) два пъти, а БСП го изгони от централното си ръководство след скандала „ЦУМгейт“ през 2017. Тогава бизнесменът Сашо Дончев се оплака, че е бил заплашван лично от Сотир […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Международен панаир Пловдив

Ако искате да разберете политиката в България през последните 15 години – достатъчно е да проследите историята на овладяването на Международния панаир в Пловдив от Георги Гергов.

Последните скандали около контрола на емблематичния за историята на Пловдив „град в града“ са само детайл от безкраен пъзел на лични връзки, скрито влияние (включително по линия на Москва) и сериозни финансови интереси.

Няколко правителства, местната власт в Пловдив и Варна и най-големите национални партии като ГЕРБ и БСП имитират безсилие пред Гергов.

Никой не иска да признае защо цялата държава се огъва под натиска на един агроинженер по образование, свиневъд по професия, хотелиер и строителен бизнесмен след промените, неуспешен собственик на телевизия, почетен консул на Русия, доктор хонорис кауза на Аграрния университет, архонт на Пловдивската митрополия и тих посредник зад гърба на президенти, премиери, кметове, главни прокурори и коалиционни мнозинства.

За разлика от други знакови фигури с подобен профил като Ветко Арабаджиев, Миню Стайков или Николай Банев – Георги Гергов никога не попадна под ударите на прокуратурата, въпреки че сделките му за Панаира са разследвани (формално) два пъти, а БСП го изгони от централното си ръководство след скандала „ЦУМгейт“ през 2017.

Тогава бизнесменът Сашо Дончев се оплака, че е бил заплашван лично от Сотир Цацаров в кабинета на Гергов – от това не последва санкция за нито един от заподозрените.

„Короната“ на Георги Гергов е желанието му да придобие пълен контрол върху Международния панаир в Пловдив – мисия, която той си е поставил още през 2006 г. и изпълнява методично с „малко помощ от приятели“.

Защо е толкова важен Международният панаир в Пловдив

 • Това е най-големият център за търговски изложения на България и Югоизточна Европа;
 • Разполага се в комплекс от 352 000 кв. м. – внушителна площ за мащабите на Пловдив, в близост до центъра на града;
 • Една от гордостите на града – първото Пловдивско изложение се открива още през 1892 г.;
 • Глобалният бизнес на изложенията се оценява на 325 млрд. долара приходи към 2019 г. според данни на UFI.

Панаирът обаче свива дейността си в последните две десетилетия, включително в по-голямата част от управлението му от Георги Гергов.

 • Намалява и средният годишен персонал на Панаира – от 520 души през 2008 г. до 85 през 2021 г.

Как Георги Гергов се появява в управлението на Панаира?

До 2006 г. Пловдивският панаир е част от списък с държавни активи, който не позволява приватизацията му, докато не се приеме специална стратегия за развитието му.

Кабинетът на Тройната коалиция решава да я приеме в края на 2006, в която допуска и частна собственост – под прикритието на съвместно дружество с мажоритарно участие на Община Пловдив.

 • 10 юли 2006 г. – Община Пловдив влиза в съдружие с Георги Гергов в „Пълдин Туринвест“ АД. Първоначално кметството получава 75% от акциите. Три дружества на Гергов – ЦУМ, „Слънчев ден“ и „Стария Пловдив“ си поделят останалите 25%.
 • 2 ноември 2006 г. – Кабинетът на Тройната коалиция одобрява стратегия за частни инвестиции в Панаира. Държавата запазва 51% дял, а акционерното дружество на Георги Гергов и община Пловдив „Пълдин туринвест“ получава останалите 49%.
 • 5 декември 2006 г. – Фирмите на Гергов в „Пълдин туринвест“ вече притежават 39% от акциите на дружеството чрез сделки за увеличение на капитала с апорт на имоти. Делът на общината пада от 75 на 61%.
 • 5 март 2007 г. – Община Пловдив остава с 51% от акциите в „Пълдин туринвест“ с нова схема за увеличаване на капитала.
 • 24 април 2007 г. – Пловдив губи мажоритарния си дял в „Пълдин туринвест“ за сметка на Георги Гергов. Делът ѝ пада на малко под 25%, а този на Гергов стига до 75%. Така той поема контрола върху по-малкия партньор на държавата в „Международен панаир Пловдив“.

Как се сменя собствеността на „Пълдин туринвест“

Всички тези маневри се случват с помощта на управляващия по това време кмет на Пловдив Иван Чомаков (СДС) и мнозинството в общинския съвет.

През 2008 г. след като се отказва от нов мандат – Чомаков (лекар по професия) става директор на купената от Георги Гергов телевизия „Евроком България“. Предлагано му е и място в ръководството на Панаира, но така и не се стига до назначението му там.

 • Формално – съдружието с Гергов е обяснено с желанието да привлекат негови инвестиции за възстановяване на рушащите се безценни къщи в Стария Пловдив.
 • Част от първоначалния капитал на „Пълдин туринвест“ от страна на общината са 12 имота в Стария град.

Решението и последвалите „подаръци“ с приетите апортни вноски в полза на Гергов обаче е наивно, в най-добрия случай, и граничещо с престъпна безотговорност – в най-лошия.

 • „Когато през 2006 г. 36 съветници, след които СДС, БСП, ВМРО, ДПС, са гласували за сделката, са си мислели, че са намерили глупака, който ще оправи за своя сметка занемарените и рухващи имоти на общината в Стария град. Само че те не знаеха, че аз влизах в „Пълдин туринвест“, защото вече имах своя бизнес проект за панаира“, обяснява Гергов, цитиран от Медиапул през 2010 г..

При всяка от тези сделки Гергов вкарва в капитала на „Пълдин туринвест“ други имоти на свои фирми – и това става повод за няколко сигнала до главния прокурор (по това време Борис Велчев) за съмнително завишаване на оценките на активите, с които той придобива все по-голям дял. Прокуратурата в Пловдив два пъти излиза с решение, че няма данни за престъпление.

 • Години по-късно този скандал се връща като бумеранг по време на дебатите за избора на Сотир Цацаров като главен прокурор през 2012. Причината: Цацаров е бил председател на Пловдивския окръжен съд в периода, в който съдът одобрява експертите-оценители, посочени от Гергов.
 • Цацаров се разграничава от скандала при изслушванията във ВСС и заявява, че е бил на командировка в чужбина при спорния казус с оценките.
 • Цацаров отрича и твърденията, че членува в обща масонска ложа с бизнесмена – но не отрича, че го „познава достатъчно добре като човек от Пловдив“.

Как държавата губи мажоритарния си дял от собствеността на Международния панаир

Влизането на приватизатор в Панаира първоначално не предизвиква скандал – обяснението на Министерството на икономиката под Румен Овчаров е, че „избраният модел ще стимулира връзката между държавата и частния капитал“, по-големият дял остава на правителството, а решенията се взимат с мнозинство от 2/3.

През януари 2007 г. представител на държавата в СД на Панаира е Корнелия Нинова – по това време зам.-министър на икономиката и бъдещ председател на БСП с доста сложни отношения с Гергов.

 • В този момент прокурист на дружеството става Паулина Търновалийска – служител на компанията, чийто съпруг Георги Търновалийски е работил за Гергов, по-късно става шеф на НАП-Пловдив, по времето на кабинета „Орешарски“ е и зам.-министър на финансите, а след това е депутат от БСП .
 • Георги Гергов става изпълнителен директор на акционерното дружество, докато държавата формално е мажоритарен собственик.

Още през 2007 г. той прави първи опит да увеличи дела на „Пълдин туринвест“ до 75% – неуспешно. В края на 2008 г. обаче планът му успява, поне частично.

 • С решение на Пловдивския окръжен съд – собствеността на „Международен панаир Пловдив“ е променена, а двама граждани с реституционни претенции получават по-висок акционерен дял за сметка на държавните акции. Веднага след това Георги Гергов изкупува тяхната собственост в дружеството, а „Пълдин туринвест“ (контролирано от Гергов) се оказва с 50,6%. Държавата губи мажоритарната си позиция.
 • По време на делото Министерството на икономиката не е допуснато като засегната и няма възможност да обжалва, въпреки че държавата е ощетена от крайния резултат.
 • Единственият институционален отпор срещу тази сделка идва от Яне Янев със сигнал до прокуратурата. Наследникът на Румен Овчаров – Петър Димитров – не вижда нищо лошо в публично-частното партньорство в Панаира въпреки скритата му приватизация.
 • През 2009 г. бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев, отстранен от Иван Костов, е назначен за директор на Пловдивския панаир – Бонев е семеен приятел с Георги Гергов.

 • През 2009 г. Трайчо Трайков става човекът, който прави опит за обезсилване на сделките, облагодетелствали Георги Гергов за сметка на държавата. Трайков завежда дело, като твърди, че държавата съзнателно е „подарила“ Панаира и се е отказала от оперативното управление на стратегическия обект.
 • Процесът катастрофира на втора и трета инстанция – през лятото на 2012 г. ВКС потвърждава собствеността на Гергов. По това време Трайков вече е освободен от поста си с решение на Бойко Борисов.

През 2012 г. започват първите публични разговори за това, че държавата може да продаде своя дял в Панаира през борсата – по това време обаче Гергов е против подобна сделка, защото няма как да осигури парите за нея.

Но има алтернативни идеи: например, да размени ЦУМ срещу по-висок дял в Панаира. Или да посредничи за прехвърляне на дяловете от Министерството към Община Пловдив, върху която упражнява доста по-пряко влияние.

През 2016 г. започва новата офанзива – този път през кабинета „Борисов“ и отново със скандал.

Правителството решава да прехвърли безвъзмездно своите 49,6% от собствеността на Панаира – но не само на Пловдив, а и на Варна. При това, с по-голям дял за морската община (29%), а не за града-домакин (20.6%).

 • Отново Георги Гергов е в центъра на схемата – формално Варна планира да размени своя дял срещу неговата собственост на централен терен (т.нар. Дупка).
 • Интересното е, че против сделката този път се обявява мнозинството в Общинския съвет на Пловдив, включително кметът Иван Тотев (ГЕРБ). А при липса на съгласие, размяна не може да стане.
 • Бъдещият депутат от ГЕРБ Дани Каназирева – тогава опозиция на Борисов в Пловдив – обвинява правителството за „срамната сделка“.
 • Сделката се проваля, но междувременно Българската банка за развитие одобрява два кредита на Панаира за 62 млн. лв. – най-голямата индивидуална експозиция преди големите заеми на Пеевски, Гайтански и др., осветени през 2021. Прокуратурата прави проверка и отново не намира данни за престъпление.

Здравко Димитров (бъдещ кмет на Пловдив), Бойко Борисов, руският посланик Анатолий Макаров, Иван Тотев и Георги Гергов откриват есенния Панаир през 2017.

През април 2017 г. Гергов прави пореден опит за пробив – този път през Вежди Рашидов, когото убеждава, че ще даде Палата 1 на Панаира за нова опера.

 • Този път ОбС-Пловдив решава да приеме предложените 20.6% дарение от държавата. В същото време обаче избухва скандалът ЦУМгейт, а Гергов изпада в немилост пред Бойко Борисов и Корнелия Нинова.
 • Седмица след гласуваното решение на съвета в Пловдив – Борисов разпорежда то да бъде отменено. „Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси„, казва той.
 • Общинският съвет във Варна също е инструктиран да върне дарените 29% от Панаира. И го гласува. Но кметът Иван Портних не изпълнява това решение до 2021 г. Вместо това той запазва акциите, но и получава 43 млн. лв. от държавата, за да откупи „Дупката“ от Гергов.

Октомври 2021 г. – Георги Гергов отправя нова оферта към Иван Портних за Панаира, като му предлага да внесе като апортен дял акциите на Варна в контролираното от бизнесмена дружество „Пълдин туринвест“ (в което той има 75% и което на свой ред държи 51% от МПП).

 • През декември 2021 Портних решава да предложи акциите на кмета на Пловдив Здравко Димитров срещу малко над 16 млн. лева – въпреки че те са дарени на Варна от държавата безвъзмездно. Димитров отказва сделката.
 • Общинският съвет на Варна – по инициатива на Портних – приема предложението му да прехвърли акциите на фирмата на Гергов.
 • Съпротива идва и от служебния кабинет, и от Корнелия Нинова като новоизбран вицепремиер по икономиката.
 • Областният управител на Варна обжалва решенията на съвета, но през 2022 г. ВАС отхвърля претенциите му и оставя решението в сила.
 • В изчакване на съдебните решения – Георги Гергов задейства и процедурата, при която Община Пловдив трябва да се съгласи с приемането на акциите от Варна.
 • В края на ноември Общинският съвет в града се противопоставя на сделката и разпорежда на кмета Здравко Димитров да я обжалва по съдебен път. Решението е прието с 1 глас разлика в полза на мнозинството анти-Гергов.
 • В края на декември обаче ГЕРБ, БСП и единични съветници от други групи гласуват противоположно решение и позволяват на представителя на общината в „Пълдин туринвест“ да приеме предложението за варненските акции.
 • Два пъти ОбС-Пловдив отказваше да се събере на извънредна сесия, за да попречи на тази схема. Последният провал се случи на 9 януари 2023 г., когато се стигна и до сблъсъка между охранители на Георги Гергов и издателя Манол Пейков.

Защо Панаирът е толкова важен за Гергов?

Ако проследите хронологията на събитията – сделката за Панаира е повратната точка в кариерата на бизнесмена и превръщането му в политически фактор, включително за руските интереси в града.

 • През лятото на 2007 г. Гергов за първи път започва да обмисля дали да се кандидатира за кмет на Пловдив – и търси подкрепа от НДСВ на Симеон Сакскобургготски, а не от БСП.
 • През 2015 г. действително БСП го издига за кмет на града (неуспешно). През всички години той е бил близък с Георги Първанов и Румен Петков, както и с пловдивските кадри около Румен Радев.
 • През декември 2007 г. кабинетът на Тройната коалиция приема да обяви Георги Гергов за почетен консул на Русия в южна България;
 • През септември 2008 г. Георги Гергов се сдобива със своя телевизия – „Евроком България“ (по-късно Нова Българска Телевизия, закрита през 2013).
 • През ноември 2008 г. Гергов става зам.-председател на БСП – Пловдив и влиза във Висшия съвет на партията; през 2020 г. е избран и за председател на областната организация, макар и само за година.
 • През март 2009 г. той преговаря за купуване на дял в най-големия пловдивски вестник „Марица“, чийто издател по това време е член на борда на директорите на Панаира. Сделката не успява, но Гергов все пак пуска всекидневник „Новият глас“.
 • През 2010 г. посредничи между Бойко Борисов и община Пловдив за складирането на столичния боклук.
 • През 2010 г. неговият кадър Георги Търновалийски става зам.-кмет на Пловдив.
 • През 2011 г. Георги Гергов изненадващо получава най-много номинации за президент от БСП в Пловдивска област;
 • През 2013 г. привлича бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров в управлението на Панаира, а Търновалийски става зам-директор на НАП.
 • През 2014 г. посреща Йосиф Кобзон на предизборен концерт на БСП в палата 2 на Пловдивския панаир.
 • През 2016 г. става един от хората, които помагат за избора на Корнелия Нинова за председател на БСП и става член на Изпълнителното бюро на партията, върховния ръководен орган на партията. Напуска през 2017 заради скандала „ЦУМгейт“.
 • Единственото, което го спира да се кандидатира за депутат, е това, че има двойно българо-руско гражданство.

Кой кой е в сагата с Панаира

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини