Избори 2024

Водещи новини

Йордан Иванов: Ще предложим изслушването на Борисов и Гергов за Панаира

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Йордан Иванов - Демократична България

Изслушване на Бойко Борисов и Георги Гергов ще е първото, което ще предложи „Демократична България“ (ДБ) във вторник, когато ще заседава за първи път сформираната временна парламентарна комисия, която трябва да установи всички факти и обстоятелства около Пловдивския панаир от 2016 г. досега.

Това съобщи в Обзорната програма на Дарик радио Пловдив депутатът от града на тепетата от ДБ Йордан Иванов.

Изслушването е важно, защото държавата се е отказала от своя дял още през 2016 г.  и защото всичко това се случва по време на управлението на ГЕРБ, мотивира се пловдивският депутат. По думите е, „важно е хората да разберат какви договорки е имало между кметовете на Варна и Пловдив, какво е обещано на Георги Гергов“.

Председател на комисията по предложение на ГЕРБ е Румен Йончев от “Български възход”. Предложението тя да се ръководи от Йордан Иванов, депутат от партията, вносител на проекта за сформиране на комисията, бе отхвърлено от мнозинството.

Това е и причината, поради която Иванов счита, че предложението на ДБ за изслушване на лидера на ГЕРБ Борисов и на предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, ще бъде бламирано.

„Призовавам от ефира на Дарик ГЕРБ да заемат ясна позиция по отношение бъдещето на Международния пловдивски панаир. Държавата не може да върне придобитите акции, но може да го спаси. Затова ще искаме да изслушаме и министъра на културата. Според нас Панаира може да се съхрани само като бъде превърнат в паметник на културата. Той е създаден през 1891 година и това е правно основание да се превърне в паметник на културата от национално значение“, заяви още в ефира на Дарик радио Йордан Иванов.

Той е категоричен, че българският парламент е длъжен да даде отговори на хората, като разобличи всичко, което се е случило до момента с Панаира.

„Неизпълнението на решението на кмета на Варна Иван Портних вреди с 1/4 млрд. лева и това подлежи на наказателна отговорност. Портних, Здравко Димитров, председателите на Общинските съвети на Варна и Пловдив също трябва да бъдат изслушани, за да стане ясно каква е истината“, каза още пловдивският депутат.

Според него, това може да се случи в рамките на това Народно събрание.

Йордан Иванов каза още, че в дневия ред на заседанието на сформираната парламентарна комисия ще предложи да бъде вкарана и декларацията, прието от ОбС на Пловдив за връщане на варненските акции на Панаира в града на тепетата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив