„Гурмето под тепето“ представя бирата на Стария град – „Трите хълма“

Новата крафт бира е резултат от сътрудничеството между община Пловдив и „Каменица“ АД, а „Гурмето под тепето“ обещава удоволствие за небцето с традиционни пловдивски деликатеси В периода 15-18 септември 2022 г., на пл. “Стоян Чомаков“ №1 в Стария град на Пловдив, Сдружение „Филибелийски майсторлъци“ организира първото издание на събитието „Гурмето под тепето“. Форматът е продължение на последователните усилия на община Пловдив и туристическия бранш за насърчаване на туристическия поток към града, популяризирането местната кухня и преоткриването на алтернативни локации за провеждане на събития. В рамките на първото издание на фестивала, на пловдивчани и гости на града ще бъдат представени приготвени на BBQ традиционни пловдивски деликатеси и вкусотийки от пловдивският регион, хлебни печива, лютеници, подправки по традиционни пловдивски рецепти и много други изненади. Кулминация на събитието ще бъде премиерата на бирата на Стария град – „Трите хълма“. Община Пловдив и пивоварна „Каменица“ АД обединиха усилия в партньорство и ще изненадат всички почитатели на пивото с нова бира в познатия стил „пилзнер“, но прочетена на крафт език. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022-ра година. На специална пресконференция днес в Заседателната зала на община Пловдив, с участието на Пламен Панов – заместник-кмет по „Култура, […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Гурмето под тепето - бира Трите хълма
Снимка: Община Пловдив

Новата крафт бира е резултат от сътрудничеството между община Пловдив и „Каменица“ АД, а „Гурмето под тепето“ обещава удоволствие за небцето с традиционни пловдивски деликатеси

В периода 15-18 септември 2022 г., на пл. “Стоян Чомаков“ №1 в Стария град на Пловдив, Сдружение „Филибелийски майсторлъци“ организира първото издание на събитието „Гурмето под тепето“. Форматът е продължение на последователните усилия на община Пловдив и туристическия бранш за насърчаване на туристическия поток към града, популяризирането местната кухня и преоткриването на алтернативни локации за провеждане на събития. В рамките на първото издание на фестивала, на пловдивчани и гости на града ще бъдат представени приготвени на BBQ традиционни пловдивски деликатеси и вкусотийки от пловдивският регион, хлебни печива, лютеници, подправки по традиционни пловдивски рецепти и много други изненади.

Кулминация на събитието ще бъде премиерата на бирата на Стария град – „Трите хълма“. Община Пловдив и пивоварна „Каменица“ АД обединиха усилия в партньорство и ще изненадат всички почитатели на пивото с нова бира в познатия стил „пилзнер“, но прочетена на крафт език. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022-ра година.

На специална пресконференция днес в Заседателната зала на община Пловдив, с участието на Пламен Панов – заместник-кмет по „Култура, археология и туризъм“, г-н Владан Матич – изпълнителен директор на „Каменица“ АД, Костадин Шанков – председател на СНЦ „Филибелийски майсторлъци“ и Иван Карагьозов –майстор пивовар, бяха представени детайли и акценти от програмата на новия фестивал и информация за крафт бирата „Трите хълма“.

„Стартираме официално нашата инициатива в града избран за „Най-добра туристическа дестинация“ за 2022 г. за създаване на „бирата на Стария град“. Искаме тази крафт бира да бъде още една причина хората да идват в града ни и да посетят Стария град. „Трите хълма“ ще се предлага единствено на територията на резервата. Трите хълма – име с отношение към историята на Стария град, което бе избрано с демократично гласуваме между три предложения. Предстои подписване на споразумение за партньорство с Каменица АД, което да бъде гласувано от ОбС, Бирата ще се отличава като дизайн и вкус“, разказа заместник-кметът Пламен Панов.

„От името на екипа на Каменица бих искал да изразя радостта и благодарността ни за възможността да участваме в този чудесен проект на Община Пловдив. Каменица като най-старата бира на България, която съществува и до днес, и Пловдив, като най-старият град в Европа, имат една уникална и неразривна връзка помежду си, а именно – силата на историята и традициите. Като родното място на Каменица, Пловдив винаги ще бъде много близък до нашето сърце. Ето защо, за нас е чест на мястото, където преди 141 години започва да се вари бира в Пловдив, днес да можем да варим бирата на Стария град – Трите хълма. Вярваме, че това партньорство за създаването на един страхотен продукт, какъвто е занаятчийската бира, ще допринесе към развитието на културния и социалния облик на Пловдив, който да стане още по-благоприятен за жителите си и още по-привлекателен за туристи“, каза г-н Владан Матич – изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

За „Гурмето под тепето“, което в първото си издание гостува на „Празници на Стария град 2022“, разказа Костадин Шанков. първото издание участват 9 фирми, като идеята е всяка година да се надгражда и да се увеличава удовлетворението от кулинарния туризъм.

„Пълноценната наслада от храна и напитки е невъзможна без сетивата да са в състояние на айляк. Именно това са ви приготвили членовете на Сдружение „Филибелийски майсторлъци” в първото издание на „Гурмето под тепето“. Очакват ви удоволствия за небцето с традиционните пловдивски деликатеси бабек и бумбар, допълнени от запечени резенчета зрял свински врат. Всичко това гарнирано с винени и разхлаждащи коктейли, кафета, латета и домашни лимонади. Сладостта ви очаква с изумителни авторски шоколади, кремове, ядки, палачинки със зелени смокини. Френската пекарна ще представи типично пловдивски храни. Ще има и още много изненади – хранителни и музикални, защото на сцена ще има и вечерни концерти“, разказа Костадин Шанков.

Официалното откриване е на 15.09.2022 г., в 18:00 ч. на площада пред Туристически информационен център на ул. „Д-р Стоян Чомаков” №1, а от 16 – 18.09.2022 г. хранително-питейните зони очакват посетителите по ул. „Съборна” и площад пред Туристически информационен център на ул. „Д-р Стоян Чомаков” №1 от 11:00 – 22:00 ч.

Очакваме Ви на „Гурмето под тепето” в Празници на Стария град 2022. Елате и бъдете първите опитали бирата на Пловдив!

Станете част от създаването на най-новата кулинарна история на древен Пловдив!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив