Граждани поискаха оставката на кмета и на съветници от Общинския съвет

Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров и на съветниците от Общинския съвет искат протестиращи граждани на днешната, последна за годината, сесия на местния парламент. Причината е спорни и скандални, според тях, решения на управата на Пловдив, които не са в интерес на града и жителите му. Кметът не присъства на заседанието на Общинския съвет, бил в болнични. Една от спорните точки в дневния ред касае пробива под Водната палата. Кметът предлага или неговото продължаване или окончателното му спиране, като за обезщетяване на изпълнителите и за възстановяване на разрушената инфраструктура до момента да се отпуснат 750 000 хиляди лева. Според протестиращите, сумата е скандално голяма, още повече, че проектът беше стартиран без обществено обсъждане. Те обаче заявиха, че този вариант е „по-малкото зло“ от това строежът на пробива да продължи. Протестиращите донесоха и подписката срещу застрояването на 81 дка на Гребната база. Те са категорични, че нито един проект в града в последните години не е изпълнен, както трябва. Част от дневния ред на заседанието на Общинския съвет е и предложението на ДБ Пловдив украинските бежанци да ползват бившата Белодробна болница в града, докато имат нужда от закрила и убежище, а не както е в момента – до края на […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Общинския съвет - Пловдив - протест
Снимка: Дарик

Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров и на съветниците от Общинския съвет искат протестиращи граждани на днешната, последна за годината, сесия на местния парламент. Причината е спорни и скандални, според тях, решения на управата на Пловдив, които не са в интерес на града и жителите му. Кметът не присъства на заседанието на Общинския съвет, бил в болнични.

Една от спорните точки в дневния ред касае пробива под Водната палата. Кметът предлага или неговото продължаване или окончателното му спиране, като за обезщетяване на изпълнителите и за възстановяване на разрушената инфраструктура до момента да се отпуснат 750 000 хиляди лева. Според протестиращите, сумата е скандално голяма, още повече, че проектът беше стартиран без обществено обсъждане. Те обаче заявиха, че този вариант е „по-малкото зло“ от това строежът на пробива да продължи.

Протестиращите донесоха и подписката срещу застрояването на 81 дка на Гребната база. Те са категорични, че нито един проект в града в последните години не е изпълнен, както трябва.

Част от дневния ред на заседанието на Общинския съвет е и предложението на ДБ Пловдив украинските бежанци да ползват бившата Белодробна болница в града, докато имат нужда от закрила и убежище, а не както е в момента – до края на тази година или до приключване на военните действия. На сесията, начело с украинката Наталия Елис, присъстват и украински бежанци, настанени в сградата.

Сагата с Панаира продължава и на тази сесия на Общинския съвет, заради поредното събрание на акционерите „Пълдин Туринвест“ за апорта на варненските акции. Местният парламент отново трябва да реши неговия представител да гласува „против“ сделката. В деловодството е постъпило предложение от собственика на Панаира Георги Гергов, в което той предлага ако съветниците кажат „за“ на апорта, Общината да получи 2 % от капитала на дружеството и 6 декара в панаира за изграждане на Опера. От ДБ Пловдив обаче предупредиха, че така опасността градът да загуби 350 дка земя на Панаира е много вероятна.  Предложението им точката да се гласува в началото на заседанието не беше прието и това отново предизвика напрежение в залата и викове „Оставка“, а председателят на Общинския съвет даде 1 час почивка.

Общинският съвет дебатира и безвъзмездното даване за 10 години на къщата на ул. „Бетовен 7“  в града- паметник на културата, на новосъздадена фондация за създаване на Музей на толерантността.  Като ответен жест общината ще получи сградата на ул. „Княз Александър Батенберг“ 38, която ще бъде дадена на пловдивския театър.

Отдаването на терен от 7 дка на Пещерско шосе, отреден за разширение на пътната артерия, за паркинг, отпадна от дневния ред на заседанието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини