Избори 2024

Водещи новини

ГЕРБ и БСП провалиха извънредната сесия на Общинския съвет за Панаира

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Международен панаир Пловдив - палати
Снимка: Международен панаир Пловдив

Липса на кворум заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ и отцепилото се от Корнелия Нинова пловдивско БСП провали извънредната сесия на пловдивския Общински съвет, която беше свикана заради собствеността на бизнесмена Георги Гергов в търговското дружество „Пълдин Туринвест“, стопанисващо Международния Панаир.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който присъстваше на заседанието на местния парламент, заяви че ще търси политическа отговорност от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за поведението на съветниците от партията му в Пловдив и го определи като „позорно“.

„Ако окончателното харизване на Пловдивския панаир бъде допуснато, това ще бъде перфектната илюстрация за връзката между руското влияние и корупцията у нас. Виждаме, че се крият, а кметът се прави, че не е оттук и няма нищо общо. Ще търсим отговорност лично от Бойко Борисов по всички политически начини за това, което се случва”, заяви още Иванов. Според него казусът е не просто поредното престъпление срещу интересите на Пловдив и гражданите му, а е проблем от национално значение, който „тества твърденията на различни политически сили за евроатлантическата им ориентация“.

Сесията бе насрочена по искане на 20 общински съветници от различни политически сили. Те настояха тя да се проведе на 5 януари, точно заради опасността от липса на кворум в първия работен ден от новата година, но с решение на председателя на Общинския съвет заседанието се проведе днес.

Извънредното заседание започна с пореден протест с искане да бъде защитен интересът на Пловдив във връзка със собствеността на Панаира.

Хората отново изразиха несъгласието си с решението на местния парламент от 19 декември, на което с гласовете на ГЕРБ, на пловдивските съветници социалисти, на двама от ЗС “Александър Стамболийски” и на още двама независими – от ДПС и НФСБ, Общинският съвет прие апорта на варненските акции на Панаира в „Пълдин Туринвест“. Протестиращите освиркаха лисващите в залата съветници.

Ако това решение не бъде променено от съветниците на Пловдив чрез блокиращата квота на общината, бизнесменът Георги Гергов ще придобие над 79% от капитала на дружеството и така ще стане мажоритарен собственик на Международното пловдивско изложение.  Участието на Община Пловдив пък в качеството й на акционер ще се намали от 25 % на 22.9 %.

Съветниците от „Демократична България“, гласували против решението, както и протестиращите пловдивчани, предупредиха още, че така Панаира и прилежащите му площи от 350 дка ще преминат в частни ръце и опасността един от символите на Пловдив да се превърне в следващото бетонно гето, е повече от реална.

След приключване на сесията, по предложение на съветниците от ДБ започна събиране на подписи за свикване на нова извънредна сесия на ОбС на 9 януари, когато е насрочено общото събрание на акционерите на „Пълдин туринвест“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив