Избори 2024

Водещи новини

Фестивалът 6Fest представя циркови моноспектакли от 30 юни до 2 юли в центъра на Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
6Fest - Радослав Стойнов - Маг Бамбини

Фестивалът за улични изкуства 6Fest продължава с циркови моноспектакли на 30 юни, 1 и 2 юли. 13-ото издание на 6Fest (ШестФест) се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Министерство на културата и е част от Културния календар на града. Входът за събитията е свободен.

Събитията от 6Fest на 30 юни ще се проведат на откритата сцена на бул. “Марица”. От 19:00 ч. ще видим Маргарита Костова в импровизираната клоунада “Улица Радост”. Актрисата завършва „Актьорство за куклен театър” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и театрална режисура в Югозападен университет „Неофит Рилски”. Има номинация за наградата “Икар” 2020 в категорията “Постижение в кукленото изкуство”. От 20:00 ч. на сцената ще гледаме “Илюзии с Маг Русев”. В това улично клоунадно представление ще се сблъскате с неволите на един фокусник. Илюзията може да бъде изненадваща, не само за зрителите, а и за тези, които я създават. В ролята е Даниел Русев, част от трупата на Театър „Хамелеон“ (Пловдив). Вечерта ще завърши с циркови номера на Радослав Стойнов (Маг „Бамбини“).

Програмата на 6Fest на 1 юли започва в 11:00 ч. на Виенския павилион в Цар Симеоновата градина. Ще гледаме моноспектакъла на Театър „Метаморфози“/ “Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи” “Червеният нос”. Това е историята на едно червено топче, което въпреки че е малко по размер и съвсем непрактично, може да донесе много усмивки в моменти, когато на никого не му е до смях. Идеята идва от червения нос на медицинския клоун. В ролята влиза Ива Лапатова, една от създателките на Театър „Метаморфози“. Тя завършва специалност Театър на движението – пантомима в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Заедно с  Янита Кирова създават проекта „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“, в рамките на който посещават детски отделения и отделения за възрастни в болници и чрез средствата на смехотерапията клоуните повишават тонуса на пациентите. Янита и Ива са полуфиналисти в социалната инициатива „Промяната“, получават номинация в проекта на Дарик радио „40 до 40″. Веднага след моноспектакъла от 11:30 ч. по алеите на Цар Симеоновата градина ще видим на кокили Момчил Маринов. Той се занимава с театър още от 90-те години. Обучавал се е в театрални работилници в Италия (1989 г.), САЩ (1993 г.), Полша (2004 г.) и др. Участва във фестивали от 90-те години насам в България, Корея, Холандия, Индия, Франция и др. От 18:00 ч. Момчил Маринов ще се превъплъти в жива статуя на главната ул. “Княз Александър І” на пресечката й с ул. “Патриарх Евтимий”.

Програмата на 6Fest на 1 юли продължава пред входа на подлез „Археологически“ на ул. “Патриарх Евтимий”. От 18:00 ч. Радослав Стойнов ще представи свои циркови номера, а от 19:00 ч. е и неговият моноспектакъл “Летящият Бамбини”, в който артистът ще покаже различни циркови умения като клоунада, сценична магия, манипулация на бухалки, футболна топка, чадър, жонглиране с ножове върху моносайкъл (високо колело на една гума). Маг „Бамбини“ е един от младите независими циркови артисти у нас и едно от познатите лица на уличния цирк в Пловдив. От 20:00 ч. ще гледаме цирковия моноспектакъл на Филип Хараланов – едно от известните имена в съвременния български независим цирк. Занимава се с огнени представления над 20 години, а от почти 10 години и със съвременен цирк. Част е от трупата “Нов цирк”, преподава жонглиране, въртене на пой и визуална манипулация в “Цирков център” – София.

В последния фестивален ден на 6Fest 2 юли събитията ще се проведат на площад “Гроздов пазар”. От 18:00 ч. започва мултижанровият моноспектакъл на Дарио Табаков (Dario Bulgario) “Сюита”. Представлението съчетава елементи на театър, танц, цирк и музика. Дарио Табаков е основател на цирковата формация “Combino Project“ (София, Пловдив). Творческата биография на Дарио включва участия във фестивали у нас и в чужбина (Германия, Австрия, Франция, Белгия и др.). От 18:30 ч. ще видим отново Радослав Стойнов (Маг „Бамбини“) с циркови номера, както и Момчил Маринов, този път в ролята на мим.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив