Избори 2024

Водещи новини

Ернесто Отоне от ЮНЕСКО: Изключително съм впечатлен от това, което видях в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне

Делегация, водена от помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началника на отдел „Европа“ в Центъра за световно наследство Берта Де Санкристобал, посрещнаха в Пловдив кметът Здравко Димитров и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

По време на своята визита, гостите посетиха кв. Капана, Римския стадион, Източния сектор на Античния стадион на Филипопол, Форум Север и Епископската базилика на Филипопол, която бе и крайната им цел.

Голямата базилика, Малката базилика и мозайките в подлез Археологически са частите на серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия“, който е вписан в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти още през 2018 година. Гид по време на обиколката в Епископската базилика бе доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“, художник-реставратор, доцент по иконопис и технология и техника на живописта в специалност „Църковна живопис“ в АМТИИ,  която от 2015 г. е проектант и ръководител на реставрацията на мозайките на Епископската базилика на Филипопол.

„Изключително съм впечатлен от това, което видях в Пловдив. Особено как са показани различните културни пластове. Посещавали сме и познавам София, но досега не сме имали удоволствието да видим обектите, които са в индикативния списък на страната. Дискутирахме с кмета Здравко Димитров колко е важно да поставиш консервацията на културното наследство в средата на нововъведенията за града. ЮНЕСКО подкрепя градове, които кипят от ново строителство, но в същото време пазят културното си наследство. Пловдив е брилянтен пример за това как гражданството е в центъра на този процес“, каза помощник-генералният директор на ЮНЕСКО  Ернесто Отоне, който е и бивш министър на културата на Чили. Той поясни, че няма рецепта колко години ще продължи преминаването от индикативния списък до обявяването на един обект за част от наследството на ЮНЕСКО, но подчерта, че освен че трябва да бъдат изпълнени всички изисквания, държавата е тази, която накрая трябва да презентира по подобаващ начин кандидатурата на груповия паметник на културата.

„Тази визита е много важна за Пловдив. Намираме се в етап, в който трябва да популяризираме имиджа на града. За първи път представител на ЮНЕСКО идва в Пловдив. Показахме му добрите примери и как като политика на местната власт поставяме културата и културното наследство в центъра. Тази година, с новия бюджет ще бъде възложено на ОИ „Старинен Пловдив“ изготвянето на План за опазване и управление на Базиликите. След като планът бъде утвърден и след прилагането му, следва визита на ЮНЕСКО, която да констатира как се прилага плана и какви са ефектите. Независимо, че няма рецепта или задължителни срокове, ние имаме своя хоризонт и планирани стъпки в тази посока. Тази визита е знакова и е много важно държавата, дипломатите и всички институции да имат сериозна претенция, да работят и лобират Базиликите в Пловдив да станат част от световното културно наследство“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив