Избори 2024

Водещи новини

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще започне на 27 септември

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Фестивал 6Fest
Снимка: Община Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще се проведе от 27 септември до 1 октомври 2022 г. в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022.

Изданието е тематично насочено към музиката. В ролята на улични музиканти ще видим популярни имена от българската поп и джаз сцена, а фестивалните локации ще бъдат емблематични за Пловдив места – главната пешеходна улица “Княз Александър І”, Виенски павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Данов хълм (Сахат тепе), Бунарджика.

Първият концерт от фестивала е на Иво Димчев на 27 септември. Иво Димчев е хореограф, танцьор, режисьор, певец. Дори в месеците на пандемията от COVID-19 не престана да твори и да изнася концерти по различен и алтернативен начин, какъвто е присъщ за цялостното му творчество – онлайн и в домашни условия.

На 28 септември музикантът Велислав (Вили) Стоянов ще представи за първи път в Пловдив проекта си „Just Bossa” – инициативата му да вдъхне нов живот на музикалното наследство на големия български композитор и негов дядо Йосиф Цанков.

На 29 септември ни очакват два дамски концерта – на Миленита и Мила Роберт. Миленита е поп и джаз певица, но има роли и на големия тв и кино екран. През 2004 г. Миленита пише три от песните за дебютния филм „Мила от Марс“ на режисьорката Зорница София, който през същата година печели награда на международния кинофестивал в Сараево. През 2005 г. излиза дебютният й албум „Do it Again“. Мила Роберт е актриса и певица, става популярна с кавъри на известни песни. Песните на Мила са саундтрак на различни филми на млади режисьори. През декември 2020 г. излиза дебютният й албум „Еготрип“.

Вечерта на 30 септември е посветена на групите – ще слушаме “Остава” и “Таралеща”. “Остава” е една от най-популярните български рок (брит-поп) групи, с 30-годишна история. Създадена е като студентска група от Георги Димитров Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – баскитара и Драгомир Георгиев Димитров – барабани. През 1995 г. към групата се присъединява и Свилен Ноев, настоящият вокал. Димитър (Митко) Таралежков е български режисьор и музикант, бард. Завършва „Кино- и телевизионна режисура“ в „Нов български университет“. Част е от независимата режисьорска група „Бидон филм“, заедно с Олег Константинов и Никола Бошнаков. Но Таралежков е и поет с китара. Първоначално изпълнява песните си самостоятелно, а в момента концертира заедно с групата си “Таралеща”.

Най-много събития на 6Fest ще се случат на 1 октомври, Световен ден на музиката. “Collegium Ritornello” ще изнесат класически концерт със забравени и рядко изпълнявани автори и произведения от епохата на Барока. “Collegium Ritornello” е бароков ансамбъл от 15 изпълнители – настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ “Добрин Петков” – Пловдив. Основан е през 2019 г.

В програмата си на 1 октомври 6Fest включва и няколко парадни прояви, традиционна част от фестивала през годините. В парад по Главната пешеходна улица на Пловдив ще се включат музиканти и мажоретки от Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” – Велинград, част от Народно читалище „Отец Паисий – 1893”.

Пловдивският цирков артист и музикант Дарио Табаков с артистичен псевдоним Dario Bulgario ще изнесе концерт на кокили. Трима музиканти от Марица брас бенд ще направят изненадващи джаз флашмобове. Марица брас бенд е създаден през 2015 г. от саксофониста Венелин Георгиев. Запомнящо се е участието им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 г. в италианския град Матера.

Предстоящото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest се провежда с подкрепата на Община Пловдив и Национален фонд „Култура“.

Повече актуална информация може да следите във Facebook събитието 6Fest Plovdiv 2022 XII – Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/964484468284293 .

27 септември 2022
Иво Димчев

28 септември 2022
Вили Стоянов и „Just Bossa”

29 септември 2022
Миленита
Мила Роберт

30 септември 2022
Остава
Митко Таралежков и група “Таралеща”

1 октомври 2022
“Collegium Ritornello” (Пловдив)
Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” – Велинград
Dario Bulgario (Пловдив)
Марица Брас Бенд (Пловдив)

Входът за всички събития е свободен.

Очаквайте скоро подробна програма по дни, часове и локации.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Община Пловдив и Национален фонд „Култура“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив