Избори 2024

Водещи новини

Докторантът в ТУ Пловдив Стефан Лишев разработва собствена микроконтролерна система

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Стефан Лишев

Докторантът в Технически университет в Пловдив Стефан Лишев разработва собствена микроконтролерна система, с която измерва параметрите на въздуха на разстояние 5 километра. Системата се побира в шепата на една ръка и той иска да качи всички тези микроконтролни уреди на дрон – квадрокоптер и да го „научи“ да приема и предава информация за атмосферния въздух от височина до 120 метра.

Така само с един дрон и с технологията, разработена от докторанта в катедра „Компютърни системи и технологии“  град като Пловдив ще може постоянно да следи чистотата на въздуха, който диша. При това много по-евтино, отколкото струват досегашните градски измервателни станции. По пресмятания на Стефан Лишев цената на новия измервател на въздушната чистота няма да надхвърля 600-800 лева.

За измерванията си той използва микроконтролерна система и към нея включва сензори за измерване на търсените параметри.  Предаването на данни от сензорите към оперативния център става по безжичен начин, позволяващ двупосочна комуникация с предаване и приемане на данни на голямо разстояние. Устройствата, предаващи информация са с ниска консумация на енергия, така че могат да работят дълго без зареждане. Системата използва безжична технология за връзка LoRaWAN, която позволява изграждане на безжична сензорна мрежа, свързвана с Интернет.

Когато датчиците за измерване чистотата на въздуха се качат на дрон се налага и на тях да се подава информация доста от далече. Става дума за технически данни като  промяна на параметрите на комуникация, широчина на честотната лента, фактор на разпръскване и др. Използваната модулация може да се уподоби на звуците, които използват прилепите за ориентиране, обяснява разбираемо Стефан Лишев. Засега докторантът е правил само наземни измервания на чистотата на въздуха. Но вече уточнява първите тестове с дрон, заедно с колегите си от катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“.

„Очаквам, че дронът ще покаже и измери корелацията между височината и замърсяването. По-високо в атмосферата замърсяването ще бъде по-малко, а ние ще измерим точно колко. Знаем, че ветровете в Пловдив духат от запад на изток и е интересно да видим какво е замърсяването в източните и западните квартали на града по едно и също време“, казва Стефан Лишев. Той е убеден, че височинните измервания на чистотата на въздуха могат да послужат при формирането на стратегии за пречистването .

Измерванията, на които докторантът Стефан Лишев  ще „учи“ своя дрон досега не са правени никъде по света. Подобни има, но се използват много по-скъпи сензори, които не са масово приложими. Българската разработка е с евтини сензори и на базата на повтаряемост на резултатите ще се създава много точна картина на измервания въздух, независимо в коя точка на света. Уредът на младия пловдивски учен  позволява един велосипедист или пилот с  дрон да даде пълна картина на чистотата на въздуха в град като Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив