Избори 2024

Водещи новини

Девическа хорова формация „Евмолпея“ с Великденски концерт през Светлата седмица

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Девическа хорова формация Евмолпея с Великденски концерт през Светлата седмица

Девическа хорова формация „Евмолпея“ при ЦПЛР-ОДК – Пловдив, ще почетат Светлостта на най-големия християнски празник със самостоятелен Великденски концерт включен в програмата на Община Пловдив. Концертът е организиран от Дирекция „Социална политика“ – Община Пловдив и Съвет по туризъм. Той ще се състои на 18.04.2023 г. (вторник) от 19.00 часа в храм „Св. Възнесение Господне“ – Униатска черква, Католическа църква от източен обряд, ул. „Кръстьо Пастухов“ № 22.

В празничните дни певиците от хор „Евмолпея“ отново ще внесат с изпълненията си пролет, надежда, радост и хармония. Публиката ще чуе избрани песни обичани и от знакови изпълнения интерпретирани от младите таланти. Ще чуят и посланията на талантливите деца за обич, вяра, мир и светлина. За пореден път гласовете на прекрасните пловдивски девойки, точно в дните на Светлата седмица, каквото е заглавието на Великденския афиш ще прозвучат в храмовата обстановка сред красивите стъклописи изработени в гр. Бордо – Франция с изображенията на двама от най-известните български Светци – Св. Иван Рилски и Св. Климент Охридски. Топлината на гласовете им, съчетана с възторжената обстановка и умело подбрания репертоар ще създадат истинско събитие за пловдивчани, което ще се превърне в емоционална постановка с празничен привкус. Великолепните интерпретации и професионализма на младата диригентка на хора д-р Алия Хансе ще привлекат любители на хоровото пеене.

Упоритата работа на хористките, на творческото ръководство в лицето на диригента д-р Алия Хансе, пианиста Йорданка Иванова и артмениджърът Ганка Янкова, доведоха до един успешен 17 – годишен творчески сезон и осъществяването на 17 концертни изяви в града, страната и чужбина. Между най-запомнящи бяха представянията за: 70 години от създаването на Държавен архив – Пловдив, 137 години от Съединението на България и празник на гр. Чирпан, концертите в Сремски Карловци и Нови Сад по повод 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, включено в списъка на бележити годишнини по линия на Юнеско и в юбилейната XХ–та юбилейна „Българиада във Войводина 2022“ , коледен концерт в Епископската базилика на Филипопол, концерт по случай от обявения от ООН Световен ден на многоезичието, организиран от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Програмата включва произведения от различни стилове и епохи от Джовани Гастолди, Алдонис, Калнинс, Камий, Сен-Санс през Владимир Синенко, Рада Славинска и други. Тя е част от произведенията, с които хор „Евмолпея“ ще се представи на няколко предстоящи международни участия.

Честит Великден, пловдивчани!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив