Избори 2024

Водещи новини

Честваме 81 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пловдив чества 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта

Организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив кани пловдивчани на отбелязването на 81 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Митинг-поклонението по повод годишнината в Пловдив ще се състои на 10 март 2024г., неделя, в 10:30 часа в двора на старото еврейско училище, сега Частно средно училище „Дружба“ на бул. „Руски“ №18. Церемонията включва слова и поднасяне на цветя на паметната плоча на входа.

България е една от малкото европейски страни, която успя да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи в българските земи. Българският народ с право може да се гордее с достойното и хуманно поведение на нашите предци.

Зад спасяването на пловдивските и на българските евреи стоят пловдивският митрополит Кирил, по- късно български патриарх, създателят на Пловдивския панаир Обрейко Обрейков, Ангел Станков- председател на Адвокатската колегия, общественикът и журналист Недко Каблешков, журналистът Лука Говедаров, адвокатите Йордан Ковачев и Георги Кръстев.

На 10 март 1943 г. в Пловдив 612 души евреи са задържани в 3 часа през нощта, но по обяд са освободени по нареждане на главния секретар на вътрешното министерство. До това се стига, след като митрополит Кирил (бъдещият патриарх)  влиза в еврейския лагер и заявява, че ще тръгне с депортираните, ако не бъдат освободени. Митрополитът прескача оградата и влиза вътре в училището. Той вдъхва кураж и увереност на събраните за депортация евреи. Той отива при затворените хора с жълти звезди, уплашени и обезверени и им казва: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете към лагерите на смъртта да тръгнат“.  Междувременно в страната се надига вълна от негодувание. 42 депутати начело с  Димитър Пешев внасят подписка в Народното събрание и  бламират антисемитските действия. Самото правителство спира депортирането. Българската православна църква окуражава евреите и българите, несъгласни с политиката на правителството. Особено активен е софийският митрополит Стефан, оглавяващ Светия синод. Протестите създават възможност цар Борис III да отмени депортацията.

Антиеврейското законодателство е отменено през септември 1944 г. от правителството на Константин Муравиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив