Белащица отново излиза на протест срещу кариерите над селото

Белащица отново излиза на протест срещу кариерите над селото. Вече близо пет години жителите на населеното място се противопоставят с всички законови средства на инвестиционните намерения за удължаване на сроковете и разширяване на териториите за добив до Белащица. В края на февруари работата и на двамата концесионери, които добиват инертни материали над селото, бе прекратена на база нарушения на екологичното законодателство. Извозването на инертни материали обаче продължава. От Инициативния комитет на селото настояват за изпълнение на поетите ангажименти от община Родопи и тежкотоварните камиони да спрат да минават през селото. Хората ще блокират именно на пътя на тежкотоварните машини. Жителите на Белащица искат още за разширяване на урбанизираната територия, изработване на ОУП на селото, спазване на ограниченията на санитарно-охранителните зони на двата водоизточника на селото, както и създаване на зона за третия, направа на еко пътека “ Свети Спас“, както и проверка на законността и премахване на складовете за взривни материали на кариерите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Кариерата край Белащица
Снимка: Фейсбук

Белащица отново излиза на протест срещу кариерите над селото. Вече близо пет години жителите на населеното място се противопоставят с всички законови средства на инвестиционните намерения за удължаване на сроковете и разширяване на териториите за добив до Белащица.

В края на февруари работата и на двамата концесионери, които добиват инертни материали над селото, бе прекратена на база нарушения на екологичното законодателство.

Извозването на инертни материали обаче продължава. От Инициативния комитет на селото настояват за изпълнение на поетите ангажименти от община Родопи и тежкотоварните камиони да спрат да минават през селото. Хората ще блокират именно на пътя на тежкотоварните машини.

Жителите на Белащица искат още за разширяване на урбанизираната територия, изработване на ОУП на селото, спазване на ограниченията на санитарно-охранителните зони на двата водоизточника на селото, както и създаване на зона за третия, направа на еко пътека “ Свети Спас“, както и проверка на законността и премахване на складовете за взривни материали на кариерите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини