Избори 2024

Водещи новини

БЧК – Пловдив награди доброволци и кметовете на пострадалите от наводнението села

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
БЧК - Пловдив награди доброволци и кметовете на пострадалите от наводнението села

Кметовете на карловските села, пострадали от наводнението и доброволци бяха наградени за активната си дейност за подпомагане и възстановяване от последиците от наводненията. Това се случи в рамките на тържествена церемония, с която в БЧК – Пловдив беше отбелязан Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Медал за заслуги получиха още областният управител Ангел Стоев и заместник-кметът на Карлово Антон Минев.

„Червеният кръст е там, където има нужда. Вече 23 години това е домът на Червения кръст в Пловдив и съм горда, че той е винаги е отворен и над 1 милион човека са преминали през него”, каза директорът на Български червен кръст-Пловдив Таня Георгиева.

Тази година събитието минава под мотото „Всичко, което правим, е от сърце”.

„Малките стъпки правят големите промени”, допълни Таня Георгиева.

„В Швейцария преди 195 години се ражда основоположникът на Червенокръсткото движение Анри Дюнан. Идеите му за солидарност и взаимопомощ, за грижа към всички страдащи, изграждат по-хуманни и социално ангажирани общности и общества.“, припомни председателят на Областния съвет на БЧК – Пловдив д-р Петрония Карамитрева.

Сребърен медал за заслуги на “Български Червен кръст” получи зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев, който каза, че това е организацията, която докосна сърцата на много хора.

В качеството си на председател на общинската организация на БЧК Карлово работи активно за развитието  на местната организация,  подкрепя младежкия клуб в града и работи на първа линия при осъществяването на дейностите на БЧК за подпомагане на пострадалите от наводненията в община Карлово.

Медал за заслуги получи и Веска Аджемян – служител на Секретариата на Областен съвет на БЧК – Пловдив повече от 25 години, през които е работила активно за осъществяване на социални и хуманитарни програми на БЧК.

Звание „Заслужил деятел на БЧК“ получи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев. При изпълнение на своя мандат той активно подкрепя дейността на Областната организация на БЧК – Пловдив. В качеството му на областен управител направлява координацията с местната власт и институции за адекватно и навременна реакция на възникнали спешни и кризисни ситуации по отношение на подкрепата на граждани на Украйна, потърсили временна закрила и пострадалите от наводненията в община Карлово. Подпомага дейността за хуманитарно подпомагане чрез привличане и насочване на дарители.

Звание „Заслужил деятел на БЧК“ беше присъдено и на Петър Аджеларов – доброволец на БЧК – Пловдив от 20 години.

Звание „Отличник на БЧК“ беше присъдено на Таня  Малакова, Амелия Делчева, Стефан Тропчев, Светлана Нешева Нешева-Топалова, Наташа Брайчева, Катя Енкина, Росица Гаврилска, Тотка Георгиева, Стоянка Димитрова, Николина Банева, Красимира Константинова.

Журналистът Илиян Велков връчи званията “Млад отличник на БЧК” на Лияна Стоянова, Дани Христева, Езел Хачърназ, Георги Гануков, Христина Иванова, Кирил Константинов, Трифон Илиев, Росен Разпопов, Джан Хюсеин, Никола Манолов, Тайлян Митев.

Благодарствен диплом за активна дейност за подпомагане и възстановяване от последиците от наводненията получиха Мирчо Петров – кмет с. Трилистник, община Марица, Христо Иванов – кмет с. Богдан, община Карлово, Славка Червенкова – кмет с. Каравелово, Петър Делков – кмет с. Слатина, Тодор Танковски – кмет с. Войнягово, Севдалин Янков – кмет с. Христо Даново.

Сред отличените с грамота беше и Стефка Гюрова – гл. счетоводител в Секретариата на Областен съвет на БЧК за дългогодишна активна червенокръстка дейност.

На церемония в София медал „За добротворчество“ на БМЧК беше връчен на доц. д-р Христо Паунов. Той го получава по повод 30 години активна и непрекъсната доброволческа дейност в Българския Червен кръст.

Над 14 милиона доброволци, обединени в 190 национални дружества на 7 континента, са на предната линия в борбата с разрушенията и щетите от природни бедствия, войни, епидемии и пандемия, глад. За всички тях основна ценност е човешкото здраве, живот, благополучие, помощ и подкрепа към страдащите, без дискриминация.

В нашата страна доброволците на Български Червен кръст са над 12 000. Те ръководят действията си съобразно седемте основни принципа на червенокръсткото движение: хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство, универсалност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив