Избори 2024

Водещи новини

Археологическият музей показва 13 златни съда от Вълчитрънското съкровище

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Археологичaеският музей показва 13 златни съда от Вълчитрънското съкровище

От днес до 18 ноември Регионалния археологически музей – Пловдив, съвместно с Национален археологически институт с музей при БАН, канят пловдивчани гости на града да преоткрият един интересен епизод от древната история. Изложбата “Власт и сила: Късната бронзова епоха по нашите земи”, в която може да се види и Вълчитрънското съкровище, разкрива по достъпен начин пред посетителя динамичния период, последвал откриването на бронзовата сплав.

Изложбата  се съсредоточава върху края на бронзовата епоха, когато динамичните промени случили се в предходните векове достигат своята кулминация. Посетителите могат да се насладят на този неповторим поглед към една отминала епоха, в която бронзовата сплав задава нова посока на развитие за човешката цивилизация.

Чрез увлекателни разкази и завладяващи витрини, изложбата предлага информативно изживяване за своите посетители. Те имат възможността да преоткрият 166 движими културни ценности от фонда на НАИМ при БАН. Експонатите включват находки от Изворово, Ада тепе, Семерджиево, Върбица и Горско Косово. Те са допълнени от находки, съхранявани във фондовете на РАМ – Пловдив, в това число и такива от колекция “Ватеви”.

Инициативата Вълчитрънското съкровище да дойде точно, когато Пловдив е пълен с туристи, е похвална и много навреме, заяви зам.-кметът по култура Пламен Панов и подчерта, че много важни проекти за града са започнали още през предходните два мандата, а в този мандат от 2020 година насам, община Пловдив е отделила близо 1 250 000 лева за археологически проучвания на обекти, сред които са Малтепе, Форум север, Източната порта, Голямата Могила и др. Археологическият музей е един от най-добре развиващите се в града, каза още Пламен Панов.

По време на пресконференцията днес стана ясно още, че в края на тази година част от сребърните находки на Одриските царе, намерени в Дуванлии и Черноземен, община Калояново, ще гостуват в Северна Македония. Те ще са част от представителна изложба, организирана от Министерство на културата,  Националния археологически институт с музей към БАН и Регионален археологически музей – Пловдив, където ще останат три месеца.

През следващата 2024г. същите експонати  ще бъдат представени, този път като цели комплекси и заедно с Панагюрското съкровище в един от най-големите и престижни музеи в света „Пол Гети” в Лос Анджелис, САЩ. Там те ще останат една година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив