Избори 2024

Водещи новини

Арестиваха лекари от Пловдив за източване на милиони чрез помощни за хора с увреждания

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Хора с увреждания - инвалидна количка

Осем лица, между които и лекари – невролози и ортопеди, са арестувани до момента за измама за милиони, свързана с помощни средства за хора с увреждания – протези, колички, патерици, легла, ортопедични обувки и т.н.

Престъпната схема е действала чрез филиал в града на тепетата на медицински център със седалище в София, който не извършвал никаква дейност. Към него са разкрити четири специализирани лекарски комисии, които съставяли фалшиви протоколи за отпускане от Здравната каса на нужните средства за помощните средства, с които обаче не било закупувано нищо. За една година придобитата по този начин сума надхвърля 5 милиона лева.

В хода на разследването са иззети голям брой документи за изготвени хиляди фалшиви протоколи, между които и на вече починали хора, флаш памети с данни, 10 компютъра, електронни подписи на членовете на комисиите, разпитани са над 500 свидетели.

Досъдебното производство по случая е образувано в края на април тази година, след сигнал от РЗИ, че в рамките на една година от медицинския център са издадени голям брой протоколи за хора с увреждания.

Трима души с увреждания от Пазарджик разбират случайно, че са забъркани в схемата след обаждане от страна на регионалната здравна инспекция дали са доволни от качеството на отпуснатите им помощни средства, които на практика те не са получавали.

При разпитите лекарите са били убедени пред разследващите, че не извършват нищо нередно, коментираха на нарочен брифинг по случая от държавното обвинение, в който участваха районният прокурор на Пловдив Петър Петров, наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов, директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов и шефът на „Икономическа полиция“ комисар Славчо Алексиев.

Предвиденото в НК наказание за участниците в схемата е от 3 до 15 години затвор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив