Избори 2024

Водещи новини

Ангел Стоев: Областният кризисен щаб е в готовност заради очакваните обилни валежи

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Ангел Стоев
Снимка: областна администрация Пловдив

Областният управител Ангел Стоев обяви готовност за свикване на Областния кризисен щаб заради прогнозите за очаквани обилни валежи в Пловдивския регион. Опасността от високи води обстановката се следи непрекъснато и при необходимост ще се реагира незабавно,  както е предвидено в областния план за реакция при бедствия и аварии.

„Още в началото на седмицата беше получено разпореждане от Министерски съвет за предприемане на адекватни мерки. В тази връзка съм изпратил писма до кметовете на всички общини, до ръководителите на РДПБЗН – Пловдив, „Напоителни системи“, Областно пътно управление, в които съм поискал да бъде направен оглед на речните корита, дигите и дерета. Също така съм изискал информация за критичните участъци във всяка една община и какви действия се предприемат за тяхното обезопасяване“, заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев.

По информация от общините са взети превантивни мерки и е създадена организация за почистване на опасните участъци. Осигурено е 24-часово наблюдение на нивото на реките и язовирите, за да има възможност за реакция при опасно покачване на водите. Създадена е мобилизация на доброволните формирования, уведомени са и пътноподдържащите фирми за подпомагане с техника.

„Има някои критични участъци по поречието на река Стряма на територията на Община Марица. Там има диги, които трябва да бъдат укрепени от „Напоителни системи“, но те не разполагат с техника за това. Изпратил съм писмо до ръководството на дружеството в София с настояване да бъдат осигурени строителни машини и се надявам на бърза реакция“, коментира Ангел Стоев. По думите му той е най-притеснен за района на гр. Стамболийски, където от преди повече от 2 г. има сключен договор за почистване на речното корито на Марица. Той обаче е обжалван в съда от екоорганизация, която отказва срещи, и нищо не може да се предприеме, въпреки че там положението е критично.

Днес е изпратено писмо и до всички членове на Областния кризисен щаб да бъдат на разположение в събота и неделя, защото при евентуално усложняване на обстановката Ангел Стоев ще свика щаба, за да се предприемат необходимите действия за превенция и защита на населението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив