Избори 2024

Водещи новини

Агенцията на ООН за бежанците в България ще си сътрудничи с Община Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Община Пловдив

Представителят на Върховният комисариат на ООН за бежанците у нас (ВКБООН) Седа Кузуджу се срещна с кмета Здравко Димитров, за да обсъдят бъдещо тясно сътрудничество и работа по темата с бежанците. Кузуджу подчерта, че моделът на Пловдив е високо ценен в организацията, която представлява, и опитът му трябва да бъде споделян на големи световни форуми, свързани с миграцията.

В срещата се включиха и заместник –кметовете Стефан Стоянов, Анести Тимчев и Йордан Ставрев. Стоянов припомни стъпките, които Община Пловдив предприе в началото на бежанската вълна от Украйна и подчерта ролята на публично-частното партньорство в менажирането на бившата Белодробна болница, която беше превърната във временен център за настаняване. Седа Кузуджу е посетила мястото и ще сподели впечатленията си от видяното още следващата седмица, когато има насрочена среща с посланици от мисиите в страната ни.

Образованието и спортът са част от направленията, които ще се застъпят в меморандум за сътрудничество, който предстои да се подпише между общината и ВКБООН. Двете страни ще си партнират в различни образователни програми, академии за преподаватели и кариерни форуми, които да надграждат работата с бежанците и местното население. Агенцията подпомага и различни младежки клубове и организации в подкрепа на адаптацията на хората, принудени да напуснат държавите си.

Агенцията на ООН за бежанците оперира в България от 1993 г., въз основа на споразумение с българското правителство. Мандатът е за подкрепа на националните и местните власти при осъществяване на политики за прием и интеграция на бежанци, от една страна, и за финансиране на неправителствени организации за осъществяване на директна подкрепа на бежанци, от друга.

В края на юни тази година ВКБООН в партньорство с Местната комисия за борба с трафика на хора, гр. Пловдив и Националната комисия за борба с трафика на хора, проведоха обучение за превенция на трафика на хора, в контекста на бежанската ситуация от Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив