50-годишен пловдивчанин извади кръста от водите на река Марица в Пловдив

50-годишният Йовчо Аланджийски спаси богоявленския кръст от водите на река Марица в Пловдив. „Имах юбилей тази година, от 30 г. скачам за кръста, хващам го за 6-и път. Само здраве и нищо друго не си пожелавам“, заяви мъжът, който утре ще празнува и имен ден. Освен него, още 83-ма смелчаци скочиха във водите на реката, за да спазят традицията на Йордановден. Най-малкият от тях – Петър, който е едва на 9 г. Пред очите на събралите се стотици граждани, дошли да наблюдават богоявленския ритуал, смелчаците се хванаха на хоро в реката и изпяха химна на България. Честванията на Йордановден в Пловдив започнаха в 11.30 ч. с празнична Богоявленска литургия, отслужена в катедралния храм „Успение Богородично“. Пловдивският митрополит Николай освети бойните знамена на Пловдивския гарнизон , след което поведе литийното шествие до река Марица. Заедно с него в шествието се включи кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, ген.-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“, Александър Държиков – председател на Общинския съвет, зам.-кметове, общински съветници, общественици и граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
50-годишен пловдивчанин извади кръста от водите на река Марица в Пловдив

50-годишният Йовчо Аланджийски спаси богоявленския кръст от водите на река Марица в Пловдив. „Имах юбилей тази година, от 30 г. скачам за кръста, хващам го за 6-и път. Само здраве и нищо друго не си пожелавам“, заяви мъжът, който утре ще празнува и имен ден.

Освен него, още 83-ма смелчаци скочиха във водите на реката, за да спазят традицията на Йордановден. Най-малкият от тях – Петър, който е едва на 9 г. Пред очите на събралите се стотици граждани, дошли да наблюдават богоявленския ритуал, смелчаците се хванаха на хоро в реката и изпяха химна на България.

Честванията на Йордановден в Пловдив започнаха в 11.30 ч. с празнична Богоявленска литургия, отслужена в катедралния храм „Успение Богородично“. Пловдивският митрополит Николай освети бойните знамена на Пловдивския гарнизон , след което поведе литийното шествие до река Марица. Заедно с него в шествието се включи кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, ген.-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“, Александър Държиков – председател на Общинския съвет, зам.-кметове, общински съветници, общественици и граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив